Председништво БиХ ће подржати наставак градње моста Братунац-Љубовија

0 477

Председништво БиХ  је донело одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања више споразума, међу којима је и Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Србије о успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија.

most-bratunac-ljubovija-drina_660x330
Недавно је набујала ријека Дрина уништила конструкцију за постављање носећег стуба и скелу чиме су успорени радови, а како је речено, штета је око 400.000 евра.

Додатни проблеми настали када је медијима речено да Савет министара БиХ није обезбедио средства за изградњу овог моста у износу од 11 милиона КМ иако се зна да је рок за изградњу граничног прелаза крај 2017. године. Ипак, пронашао се начин како ће и БиХ финансирати изградњу моста.

Пројект ће бити финансиран у 2017. години у износу од седам милиона КМ из примитака од сукцесије на бази наплате средстава клириншког дуга Руске Федерације и у 2018. години у износу од четири милиона КМ из буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ.

Подсећања ради, Савет министара БиХ је на седници од 7. септембра ове године усвојио информацију о градњи моста преко Дрине код Братунца и изградњи заједничког граничног прелаза.

Изградња моста преко Дрине између Љубовије и Братунца почела је у октобру 2015., а рок за изградњу је септембар 2017. године. Мост ће бити дуг 227 метара, имаће бициклистичку и пешачку стазу, те царинске терминале на БиХ обали.

Извор: www.esrebrenica.ba

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена