Почиње 11. „Кустендорф“

0 333
У Дрвенграду, на Мокрој Гори, почиње 11. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“, чији је оснивач и уметнички директор Емир Кустурица, а гост ће бити прослављени редитељ Паоло Сорентино.

На овом фестивалу на Мећавнику, који ће трајати до 21. јануара, традиционално ће се наћи млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма.

Фестивал ће отворити редитељ Рубен Остлунд, кански победник са филмом „Сквер“, а Сорентино ће гост бити другог фестивалског дана.

Фото: Промо
Фото: Промо

Кустурица је протекле седмице на конференцији за новинаре рекао да је замисао организатора ове године била да се успостави комуникација о теми шта је филм, а шта телевизијска серија, те да ли је серија постала главна.

„Зато ће главни гост, односно добитник Награде за будући филм, која од ове године добија назив `Дрво живота` бити Паоло Сорентино“, навео је Кустурица и додао да ће Сорентино у оквиру фестивала разговарати са гостима о својој серији `Млади папа`, која ће бити приказивана свих пет дана.

Он каже да ће се за фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичити филмови младих режисара из Холандије, Кине, Либана, Јордана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Изреала, Франуске, САД, Хрватске, Мексика.

„На конкурс је стигло више од 600 филмова, а у селекцији су се нашли филмови који се издвајају по стилу, техничком умећу, аутентичном погледу на свет“, додао је Кустурица.

Он је истакао да ће публика „Кустендорфа“ моћи да погледа награђиване филмове „Никада ниси заиста био овде“ редитеља Лин Ремзи, филипински филм „Рикша“, бугарски филм „Правци“, кинески филм „Сунце које може да помера планине“, као и француско-белгијски филм „Верност“, док ће разговоре са студентима водити редитељи ових филмова.

Кустурица је најавио да ће ретроспектива Фестивала бити посвећена истакнутим филмским уметницима, глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину, а у оквиру овог дела програма биће приказана два југословенска филма из 1967. године – „Бреза“ и „Празник“.

„Кустендорф“ ће, како је рекао Кустурица, у оквиру пратећег програма представити два нова филма – „Песма језера Свеј“ Арија Голда и документарац „Нема богова, нема господара: историја анархизма“ Танкреда Рамона.

Говорећи о музичком програму Фестивала, Кустурица је рекао да ће сваке вечери након пројекција и радионица бити уприличени концерти музичких група, међу којима је као посебно интересантну најавио групу „Јапалкан“, која искључиво ствара и изводи српску музику.

Он је открио да ће гости „Кустендорфа“ међу првима чути нумере са новог албума „Но смокинг оркестра“.

Програм 11. Кустендорфа Фото: Промо
Програм 11. Кустендорфа Фото: Промо

Фестивал организује продукцијска кућа „Раста интернешнел“ под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

Од оснивања 2007. до сада, кроз „Кустендорф“ су прошли бројни млади уметници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље сведочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Међу еминентним гостима који су до сада посетили „Кустендорф“ су Никита Михалков, Андреј Кончаловски, Џим Џармуш, Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Џони Деп, Жак Одијар, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов и многи други.

Извор: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена