Откривен и освештан споменик у Бачевцима

0 776

На Илиндан, 02. августа, у Бачевцима је свечано откривен споменик ратницима и жртвама села Стрмова погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године. Споменик је открила председница Скупштине општине Бајина Башта Весна Ђурић а освештање споменика и опело ратницима и жртвама је обавио  протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршије Српске православне цркве са месним свештеницима.

Споменик у Бачевцима насловна

Изградња споменика је у организацији Завичајног удружења Стрмово из Бачеваца започела поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата. Радови су били успорени због временских неприлика и ванредног стања 2014. године али је уз велико учешће локалне самопуправе и јавних предузећа споменик приведен крају.  На споменику је уписано 156 имена изгинулих и умрлих ратника, 33 цивилне жртве и 7 цивила интернираца умрлих у логорима Угарске и Аустрије. Стрмово је једно од места које је процентуално изгубило највећи број становника у вихору Првог светског рата.

Окупљене је на почетку свечаности поздравила председница Скупштине општине Бајина Башта Весна Ђурић а после њеног уводног излагања нешто више о самој идеји да се подигне споменик ратницима од 1912. до 1918. године говорио је Митар Јосиповић, председник Завичајног удружења „Стрмово“ и аутор хронике овог села под називом „Стрмово село поред Дрине“.

20160802_114658

По откривању и освештању споменика присутнима се обратила и Миљка Пилчевић председница Окружног одбора потомака ратника од 1912. до 1918. године а изузетно емотиван рецитал песме Војниково писмо презетовала је Милица Чавић испред Установе Култура из Бајине Баште. Председник одбора за изградњу споменика Вукашин Вучићевић Бели уручио је захвалнице за велики допринос при изградњи споменика Општини Бајина Башта, архитекти Владиславу Т. Лалицком, Националном парку Тара, Дирекцији за изградњу Бајина Башта и Дринско-Лимским хидроелектранама.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена