Одржана дебата на тему: “Родна равноправност у контексту европских интеграција”

0 287

У понедељак 29. маја 2017. у Галерији „Установе Kултура“ у Бајиној Башти, одржана је јавна дебата на тему „Родна равноправност у контексту европских интеграција“ (из преговарачког поглавља 23 придруживања Србије ЕУ) у организацији УЦПД-а, Канцеларије за младе Бајина Башта, Удружења грађана „БИОС Бајина Башта“, Удружења деце са сметњама у развоју и њихових родитеља Бајина Башта и Гимназије „Јосиф Панчић“.

IMG-20170529-WA0056

Циљ дебате је био да младима освести проблем присутности родне дискриминације, истакне важности родне равноправности и упути на начине поштовања права, као основног начела преговарачког поглавља 23 у области владавина права. Важно је било истаћи одговорности младих, одговорности и намере државе да унапређивањем родне равноправности допринесе поштовању права, допринесе лепшем и праведнијем друштву.

IMG-20170529-WA0038

Шест дебатера из дебатног клуба гимназије „Јосиф Панчић“, бранећи ставове које заступају, користили су снажну аргументацију, али су показали и важност поштовања и уважавања оних који су бранили супротну тврдњу. Публика дебате, преко 70 средњошколаца, показала је велику заинтересованост за тему, постављајући мноштво питања. Своје задовољство су исказали громогласним аплаузом, али и изјавама да су ради да учествују у организацији дебата на овако провокативне теме.

DSC_0076

Дебату је пратила пано презентација на тему Права детета и европске интеграције, коју су припремали млади из КЗМ и локалних организација. Пано презентације су тематске, обрађују поједине сегменте из преговарачног поглавља а које се тичу права детета. Намера је да пано презентацију посете и кроз интерактивне истраживачке задатке истражују, ученици средњих школа кроз реализацију наставе грађанског васпитања. “Надамо се да ћемо имати прилику да и у наредном периоду будемо заслужни за овако леп догађај” изјавили су млади организатори дебате.

IMG-20170529-WA0072

Дебата и пано презентација је одржана у оквиру пројекта “Мониторинг остваривања права детета у процесу придруживања Србије Европској Унији“ који Ужички центар за права детета реализује у сарадњи са Београдском отвореном школом, у оквиру програма „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“, уз подршку Шведске.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена