Монтесори обука за запослене у дневном боравку у Бајиној Башти

0 724

Као једна од кључних активности пројекта „Ја имам сан“ Бајина Башта, који се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, од 8. до 15. новембра 2016. године у Бајиној Башти реализован је тренинг на тему „Примена Монтесори методе у раду са особама са инвалидитетом“.

Програм обуке је обухватио два дела намењена дефектолозима свих струка, педагозима, психолозима и другим специјалним васпитачима који раде или ће радити са особама са сметњама у развоју. Акредитовани предавачи Српске Монтесори асоцијације упознали су полазнике програма са Монтесори филозофијом и педагогијом, односно како научити Монтесори вежбе, савладати израду Монтесори материјала, развити способност посматрања и препознавања индивидуалних потреба, открити нове начине индивидуалног приступа, створити амбијент који одговара индивидуалним потребама деце и научити начине организовања и извођења развојних игара.

Монтесори је концепт чији фокус је на развоју интелигенције као основе људског развоја, уз истовремено и постепено усавршавање покрета, усвајање одређених правила и развој пажње и концентрације. Изложеност групи са позитивним социјалним понашањем, без великих осцилација, као и стабилној и сталној средини у физичком смислу током осетљивих периода живота, води стварању јаке личности, самосталног одлучивања, самопоуздања и самопоштовања код деце са сметњама у развоју. Велика пажња је поклоњена физичком развоју и координацији покрета детета у разноврсној средини са књигама, играчкама и дидактичким материјалима прилагођеним његовом узрасту, с обзиром на то да је покрет основа Монтесори педагогије и развоја свести детета.

Обука је спроведена у оквиру пројекта „Ја имам сан…“, чији циљ је подршка социјалној инклузији рањивих група на територији општине Бајина Башта. Пројекат имплементира Општина Бајина Башта у партнерству са Центром за социјални рад и Удружењем деце са сметњама у развоју и њихових родитеља Бајина Башта.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

Пројекат спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).

Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена