Међународни Дан сећања на жртве Холокауста

0 242

Широм света данас се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Централна државна комеморативна церемонија поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста биће одржана данас на Старом сајмишту на Новом Београду, а најављено је присуство и председника Србије Томислава Николића.

Церемонија ће бити одржана код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту на Новом Београду. Председник Србије ће, уз пуне војне и државне почасти, положити венац и обратити се присутнима.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

аушвиц
Опредељујући се за дан када је 1945. године од стране Совјетске армије ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње засноване на предрасудама.

Други светски рат однео је, поред осталог, преко шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо сајмиште, Јајинци, логор „Црвени крст“ у Нишу, само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

Потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама. Антисемитизам је у одређеној мери присутан и у нашем времену, о чему сведоче изоловани, али и даље присутни инциденти.

Нужност сазнавања чињеница и промишљања страховитих последица холокауста допринеће да се у Србији, као и у другим демократским државама, масовно страдање Јевреја у Другом светском рату и у будућности сагледава као оно што по свом карактеру и обиму јесте – један од највећих злочина против човечности у историји.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена