Медији у Бајиној Башти неће бити ускраћени за буџетска средства

1 67

Пре неколико дана у Бајиној Башти се подигла велика прашина око буџета ове општине у коме за ову годину нису планирана средства намењена локалним медијима за потребе информисања.

Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта, истиче да ни ранијих година медијима нису додељивана средства за јавно информисање и додаје да су овај буџет у највећој мери „кројиле“ мајске поплаве.

– Нама ће требати још најмање две године, тачније још два буџета да станемо на здраве ноге. Функцију председника општине сам преузео у марту прошле године, тако да знам да ни у буџету за 2014. нису опредељена средства за информисање, што значи да је буџет за медије остао исти као и раније. Медији су финансијску подршку локалне самоуправе остваривали кроз такозвано „пројектно финансирање“, што је требало да се догоди и ове године – каже Филиповић.

RadomirFilipovic

Филиповић не искључује могућност да ребалансом буџета медији у Бајиној Башти добију средства за информисање као што је то случај у већини локалних самоуправа у Србији, међутим у том случају ускратиће им се сва давања од општинских јавних предузећа.

– Постоји могућност да се медијима додели новац по ставци „јавно информисање“, тако што би се сва средства која сада добијају, а која смо планирали на другим позицијама, пребацила на другу ставку и тиме би форма била задовољена. Медији могу да добију милион, до милион и по динара, али у том случају морали би да скинемо сва остала давања која добијају преко јавних предузећа, што су такође буџетска средства – закључио је Филиповић и додао да би се у том случају расписао и јавни конкурс за пренос седница Скупштине ове општине, на коме осим локалне могу учествовати и телевизије из околних градова, што локалним медијима не би одговарало.

Извор: www.dzenarika.net

1 коментар
  1. Thor каже

    Predsednik pokusava zamenom teza da izmanipulise javnost. Kakve veze imaju davanja Javnih preduzeca sa budzetom opstine. Da li to znaci da se nezakonski dodeljuju sredstva iz Javnih preduzeca ili je u pitanju legitimno reklamiranje na medijima? Ako je legitimno reklamiranje onda to ne spada u kategoriju davanja iz budzeta. Da, posten tender bi bio resenje, ali me ne bi cudilo da taj tender „dobije“ medij iz Kosjerica, samo da se pokaze da se tako moze Opstinskoj upravi. Shvatite da je slobodno informisanje prvenstveno demokratska potreba koja je u interesu naroda, a narod bira Opstinsku upravu…cek, ili bi tako trebalo biti zar ne?

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена