Матурантски плес по први пут у Бајиној Башти

0 753

По први пут ове године и Бајина Башта ће бити град учесник манифестације  „European Quadrille Dance Festival““ познате и под називом  Матурантски плес.  Манифестација ће се одвијати  19. маја на градском тргу у Бајиној Башти са почетком у 12 часова у организацији Канцеларије за младе Бајина Башта.

Матурантски плес 2017 насловна

Овај фестивал у Србији почиње да се одвија од 2005. године , а први град који се прикључио је Краљево, затим Ниш, а од 2007. године и многи други градови. У овом пројекту су до сада учествовали матуранти  из бројних држава Европе.

Уз познату композицију Јохана Штрауса „Слепи миш“, матуранти ће заплесати исту кореографију. Сви европски градови плешу у исто време, тачно у подне а музика се најчешће емитује преко сателитског радија.

Бајинобаштански  матуранти, заједно са матурантима широм Европе, учествоваће у обарању Гинисовог рекорда као највећи симултани плес на свету. Последњи Гинисов рекорд  је оборен 2011. године и износи 33.202 играча у 51 граду из 8 европских земаља.

Без обзира што је то озбиљна музика матуранти по правилу веома лепо прихватају ту кореографију, и уопште идеју неког заједничког плеса са матурантима Европе. Најчешће плешу матуранти средњих школа, али у неким градовима учествују и матуранти осмог разреда. У Бајиној Башти ће ове године на Матурантском плесу учетовати око 80 гимназијалаца из Гимназије „Јосиф Панчић“

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена