БОШЊАЧКЕ странке у Сребреници, на челу са СДА, покушавају на све начине да обезбеде гласове за Ћамила Дураковића, који је кандидат бошњачких странака за начелника Сребренице.

Гласачима се тако нуди и новац, по 200 и више марака за глас. Новац је стигао из иностранства и не штеди се како би се купили гласови на терену, сазнају „Новости“.

СДА и Ћамил Дураковић, према речима српских политичких представника у Сребреници, покушавају и да у свакој српској фамилији пронађу бар једног члана кога би „купили“ и који би за њих радио „на терену“ и обезбедио им још минимално један или чак и више гласова из фамилије за Дураковића.

Радомир Павловић, председник СНСД Сребреница и представник Коалиције „Заједно за Сребреницу“, која окупља српске партије, и чији је кандидат за градоначелника Сребренице Младен Грујичић, каже за „Новости“ да су Бошњаци у Сребреници у паници, јер први пут после рата Срби имају само једног кандидата за начелника и око њега су јединствени.

– Пошто су српске странке постигле јединство и имамо једног кандидата, Бошњаци на терену раде све како би обезбедили што више гласова. Не презају ни од куповине гласова. Нуди се новац, обећавају куле и градови. Траже по српским породицама да купе бар по једног члана. Имамо са терена много информација које говоре о бошњачком изборном инжењерингу. Ипак, очекујемо да и поред тога победи српски кандидат Младен Грујичић – каже Павловић.

Он додаје да ће највише малверзација са бројем гласова бити са листићима који стижу из иностранства.

– На сваким изборима у Сребреници имамо око 1.700 гласова који се појаве ниоткуд. То очекујемо и овог пута. Али, понављам, пошто Срби имају само једног кандидата, очекујем да и поред свих незаконитих радњи на терену, кандидат коалиције „Заједно за Сребреницу“ Младен Грујичић победи – истиче Павловић.

Да Бошњаци покушавају на све начина да алармирају своје бирачко тело у Сребреници, свестан је и српски кандидат за начелника Младен Грујичић.

– Ево, имали смо пре неколико дана и Рамиза Салкића у Сребреници, који је на сва звона нападао Српску и референдум о Дану Републике. Бошњаци покушавају изборе да добију пљувањем по Републици Српској и свему што је српско. Немамо причу од стране бошњачких политичара о пројектима и шта треба да се уради у Сребреници, како би се се побољшао живот свих грађана. Ја ћу да будем начелник свих грађана Сребренице и урадићу све да Сребреница буде боље место за живот, и за Србе и за Бошњаке – каже Грујичић.

Ћамил Дураковић, актуелни начелник Сребренице, у последњих неколико дана у јавности се оглашава саопштењима у којима осуђује изјаве председника и премијерке РС и константно жели да покаже да Република Српска није ништа уложила у Сребреницу. Иако је и премијерка РС Жељка Цвијановић јавно рекла да је Влада РС од 2007. уложила у Сребреницу око 43 милиона марака, Дураковић је одмах ову информацију демантовао и рекао да је уложено око 2,7 милиона марака.

Иначе, још пре два месеца српски представници у Сребреници су тражили одговор од Централне изборне комисије БиХ где је нестало око 2.000 људи који су били на бирачким списковима 2012. године и како то да се разликују спискови из месеца у месец, где се на једном показује 12.000 гласача, а на другом 10.000. Из ЦИК БиХ је одговорено да нема брисања из гласачких спискова и да је могуће да се ради о списковима са редовним гласачима, без гласача из иностранства.

ПРОСТА РАЧУНИЦА

На изборима у Сребреници 2012. године, победио је Ћамил Дураковић са 4.455 од укупно 9.458 гласача, који су изашли на изборе. Право гласа у Сребреници са гласовима из иностранства има око 14.000 гласача. Весна Ковачевић из Коалиције за Сребреницу добила је 3.663 гласа, а независни кандидат Радојица Ратковац 1.340. Да су Срби имали једног кандидата, Дураковић би изгубио изборе. Према речима српских представника у Сребреници, у овом месту има око 7.000 Срба и уколико већина изађе на изборе и гласа за српског кандидата, он ће и победити.

ДОДИК: ПРОСЛАВИЋЕМО МЛАДЕНОВУ ПОБЕДУ

Председник РС и СНСД Милорад Додик захвалио је свим српским странкама на одговорности што су, без обзира на постојеће политичке разлике, одлучиле да у Сребреници подрже заједничког српског кандидата за начелника општине и обећао пуну подршку његовој кампањи, верујући да ће постати нови начелник ове општине.

– Чим сазнам да је Младен победио, одмах долазим у Сребреницу да заједно славимо – поручио је лидер СНСД.

Извор: Вечерње Новости