Конференција за медије пројекта „Градимо партнерство за отпорнију Бајину Башту“

0 268
Конференција за штампу Радне групе за реализацију активности на унапређењу отпорности заједнице ради смањења ризика од непогода на територији општине Бајина Башта одржана је јуче.​ Конференција је одржана након дводневне радионице у оквиру пројекта „Градимо партнерство за отпорнију Бајину Башту”, а који се реализује уз подршку ОЕБС Мисије у Србији и Општине Бајина Башта. У оквиру радионице, Радна група је разматрала постојеће одлуке и стратегије Општине Бајина Башта које се тичу смањења ризика од непогода, а затим и дала предлог како би се постојеће стање унапредило.
20160628_115739
Тема пројекта „Градимо партнерство за отпорнију Бајину Башту” јесте унапређење реаговања на ванредне ситуације и унапређење отпорности грађана општине Бајина Башта. Соња Поповић, испред Архус центра Јужне и Источне Србије који је уједно и партнер у реализацији овог пројекта, рекла је да је Архус центар почетак пројекта спровео од фебруара до марта месеца 2016. године и да је том приликом рађено тако што су анкетирани грађани, институције и медији на територији општине Бајина Башта, а све у жељи како би се добио одговор на питање – шта је то што би по њиховом мишљењу могло да унапреди стање у овој области. Оно што смо добили као одговор преточили смо у акциони план који спроводимо са општином Бајина Башта, истакла је Поповић.
20160628_120013Препознајући потребу да се додатно ради и додатно ангажује на овој територији која је врло често изложена различитим временским непогодама, што доводи до увођења ванредне ситуације, мисија ОЕБС-а – секретаријат ОЕБС-а у Бечу је препознао потребу за наставком сарадње и захваљујући њему, ми смо овде како би реализовали пројекат. Морам да нагласим да је то регионални пројекат који се у исто време спроводи како у Бајиној Башти, тако и у Федерацији БиХ у граду Горажду, Албанији и Македонији. Пројекат има за циљ да покрене нешто што је регионална сарадња у овој области. Веома смо задовољни што је општина Бајина Башта прихватила и подржала све наше активности, и што заједно радимо на врло успешној реализацији овог пројекта. Истовремено смо оформили Радну групу која је имала за циљ да све одлуке, стратегије и планове општине Бајина Башта процени и да каже шта је то што је најпотребније у наредном периоду урадити како би општина Бајина Башта располагала свим капацитетима које могу да помогну да се унапреди стање у делу ванредних ситуација. Оно што могу да констатујем јесте, да је након два дана донет закључак који се намеће, а то је, да општина Бајина Башта апсолутно располаже адекватним капацитетима. Наше је да иницирамо сарадњу и да заједно наставимо да радимо ка унапређењу овог стања, – нагласила је Соња Поповић.
С’ тим у вези, председник Радне групе Александар Марковић испред општине Бајина Башта је заједно са људима из Архус центра иницирао и покренуо многе ствари везано за ову област.
– Радну групу чине људи који су у својим областима довољно стручни и искусни за област ванредних ситуација. Ту су и чланови штаба и представници других субјеката чији су представници директори у штабу за ванредне ситуације, или су на неки други начин укључени у реаговање у ванредним ситуацијама. Као такав тим донели смо закључке за даљи развој и унапређење система цивилне заштите, заштите и спасавања на територији наше општине и за адекватно и брзо реаговање у ванредним ситуацијама. Нацрт одлуке који смо припремили чини добар оквир и добру полазну основу како би неке ствари убрзали и унапредили. Акценат смо ставили на измену Одлуке о организацији и функционисању Цивилне заштите на територији општине Бајина Башта, пре свега на делове који се односе на формирање јединица цивилне заштите опште намене. Дакле, ради се о формирању јединица које ће бити задужене за реаговање једноставнијих и обимнијих задатака који су мање сложени и који претходе деловању специјализованих јединица цивилне заштите са виших нивоа власти.Ту се пре свега ради о организацији, бројном стању, опремању, обуци и свему ономе  што се тиче функционисања тих јединица. Други битан сегмент, који бих издвојио је организација повереника цивилне заштите и заменика повереника, односно њихово именовање и методе којима ће се руководити штаб када буде формирао повереништво цивилне заштите. Тиме практично унапређујемо досадашњу организацију на неки виши ниво, – истакао је Марковић. .
Испред Општине Бајина Башта присутнима се обратила Јелена Филиповић, начелница општинске управе у Бајиној Башти истакавши значај сарадње наше општине и Архус центра и ОЕБС-а.
– Након конференције која је одржана у Сарајеву, радо смо прихватили позив за наставак сарадње. Сама општина Бајина Башта донела је акте који су добри, али их још треба дорадити како би на најбољи начин реаговали, тако да је подршка Архус центра, једне врло значајне организације свакако добродошла као и њихова подршка од стране Мисије ОЕБС, те смо с’ те стране радо прихватили понуду за наставак сарадње, – рекла је Јелена Филиповић. Надам се да је дводневна радионица била ефикасна и да је донела одређене закључке које ћемо увести у саме акте.
Закључак дводневног рада Радне групе јесте да су грађани Бајине Баште препознали да би било простора за унапређење када је у питању информисаност и реаговање на терену.  Констатовано је да је управо цивилна заштита орган и продужена рука Штаба за ванредне ситуације који се налази најближе терену грађанима, и у том смислу се надамо да ће општина Бајина Башта у наредном периоду брже реаговати и да ће грађани са терена, заједно са јединицама цивилне заштите радити синхронизовано, а не без договора. Ово је добар начин да се спрече могуће штете, и да научимо да брже и боље реагујемо.
Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена