Иницијатива да се Чуркину подигне споменик у Сребреници

0 783

Представници Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске покренули су иницијативу за постављање спомен-бисте недавно преминулом руском амбасадору у Уједињеним нацијама Виталију Чуркину у Сребреници.

Виталиј Чуркин
Фото: НСПМ

Представници удружења данас су Скупштини општине Сребреница предали захтев за изналажење локације на којој би била постављена спомен-биста Чуркину.

Председник удружења Војин Павловић рекао је да је разлог за покретање ове иницијативе Чуркиново залагање за истину и спречавање изгласавања британске резолуције о Сребреници у УН.

„Чуркин је као амбасадор Русије, која је стални члан Савета УН, допринео миру и стабилности у БиХ и својим ангажовањем доприносио ширењу истине о рату у БиХ и разбијању западних стереотипа по којима сву кривицу за рат и страдања сносе Срби“, истакао је Павловић.

Он је додао да је став „Источне алтернативе“ да српски народ у Сребреници и Републици Српској и на овај начин треба да ода признање и изрази захвалност Русији и Чуркину.

Павловић очекује добијање сагласности у кратком времену да би биста била постављена на Петровдан, 12. јула, на дан обележавања годишњице великог српског страдања у сребреничкој општини.

„Источна алтернатива“ неће одустати од овог предлога и подизања спомен-бисте Чуркину ни по коју цену, поручио је Павловић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена