ЗА КРСТ ЧАСНИ: Најхрабрији данас пливају поред Дрине

0 373

Бог се јави, Ваистину се јави!

Српска православна црква и верници данас прослављају велики хришћански празник Богојављење.  Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника, који представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Тога дана се, после крштења Исуса Христа у реци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети Дух у виду голуба спустио на раме Исусово и зачуо се глас Бога Оца с Неба. Тако се Бог јавио у три личности: Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану а Бог Дух Свети је сишао са неба у виду голуба над Христом.

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је фиксни празник, односно не мења се из године у годину. Тога дана се завршавају такозвани некрштени дани, када се не врши обред крштења, јер ни Исус Христос није био крштен. На Крстовдан, уочи Богојављења, као и на сам празник, после литургије, врши се велико освећење воде у храму. Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Верује се да ако се том водом пошкропи кућа ради освећења, то ће је заштити од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела.

Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“ а отпоздрављају са „Ваистину се јави“. Од Божића до Богојављења се не пости, али се дан уочи Богојављења, на Крстовдан, пости ма који дан био.

Богојављенско пливање

Срби Богојављење обележавају и традиционалним пливањем за Часни крст које се дешава у великом броју места у Србији, Републици Српској и Црној Гори.  За разлику од прошле године учесници који пливају биће на температури нижој од нула степени. У Бајиној Башти је тренутно температура – 7 степени а једанаест храбрих момака се пријавило за пливање. Коначан број пливача знаће се после извршеног лекарског прегледа а пливање ће се одвијати од 12 часова на излетишту Рача поред реке Дрине.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена