Зашто се фарбају јаја за Васкрс

0 773

Фарбање и украшавање васкршњих јаја један је од најстаријих хришћанских обичаја. Симболично значење овог обичаја је представа васкрсења. Као што је Христос развалио врата смрти и васкрсао, тако и пиле разбија љуску јајета и излази у нови живот.

Зашто се фарбају јаја казује нам легенда о Марији Магдалени која је дошла у Рим да проповеда Јеванђеље Христово и стигла до цара Тиберија. Цар Тиберије није веровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било као кад би јаја у корпи, коју му је Марија Mагдалена донела на дар, променила боју. Марија Магдалена је на то рекла: „Христос васкрсе!” а сва јаја у корпи су постала црвена.

Друга легенда казује да су се становници Јерусалима подсмевали хришћанима, говорећи да Христос није васкрсао, јер је то толико немогуће као што је немогуће да кокошке носе шарена јаја. На дан Васкрса су све кокошке у Јерусалиму снеле црвена јаја.

Кажу и да је грлица свила гнездо испод крста на којем је Господ разапет. Крв Господња је капнула на грличина јаја у гнезду и она су постала црвена.

Васкршња јаја насловна

Васкршња јаја се фарбају увек на Велики петак у спомен на невино проливену крв и васкрсење Христово. Она су симбол рађања. Када се љуска сломи, из њега излази нови живот. Црвена боја представља невино проливену крв на Голготи, али то је и боја радости и васкрсења.

Прво црвено јаје се чува до следећег Васкрса као „чуваркућа“, тј. заштитник породице.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена