ЖАРКО ТРЕБЈЕШАНИН: Ко су узори младима у Србији?

0 671
„Млади у Србији данас и њихови узори“, била је тема трибине која је одржана у градској галерији у Бајиној Башти, а на којој је говорио истакнути психолог и професор Жарко Требјешанин. Велики број посетилаца присуствовао је трибини и  истовремено активно учествоваo у дискусији. Ко су данас узори младих у Србији? Које су то личности које млади људи цене и на које се угледају? На основу чега стварају систем вредности? Ово су само нека од питања о којима је професор Требјешанин говорио током излагања. Искористили смо гостовање професора Требјешанина у Бајиној Башти да са њим на ову тему обавимо и краћи разговор.
Требјешанин Бајина Башта
Ко су узори младима у Србији?
Када погледамо ко су узори младима у Србији то је доста шаролико и разноврсно. То су углавном људи са естраде, глумци, спортисти, али оно што је упадљиво за ово наше поднебље, јесте, да међу њима има доста људи који су изникли из неке анонимности и који због тога што немају истинске вредности, спремни су да прихвате све услове не би ли дошли до пет минута славе. То онда постаје проблем, јер се ти људи регрутују из подземља. То су криминалци, старлете и слично. Они постају узори и модели у сваком смислу према којима млади људи свој живот, своју филозофију и своје понашање обликују. И опет ћу поновити да тада настаје проблем јер иза тога не стоје праве људске вредности.
Зашто је то тако?
То је сложено и озбиљно питање зашто је то тако? То јесте део западне културе, али у другим државама није толико колико овде. Оно што је наша специфичност јесте да смо увозом ријалити програма стигли до дна. Готово да више и не постоје никаква правила, осим да се постигне што већа гледаност по било коју цену. Што примитивније, што агресивније и што више насиља, псовки и глупости то ће бити гледанији програм. Ако се то узме као главни критеријум, онда није чудо што такви људи постају узори. То се користи као средство личне промоције, односно наопак систем вредности.
Током излагања поменули сте да деца узраста до 12 година, погледају 8.000 убистава. Да ли мислите да је и то један од разлога повећаног броја вршњачког насиља?
Свакако да гледање толиког броја убистава оставља трагове и ту се губи сензитивност, емпатија, људи постају неосетљиви. Не мислим да је то једини узрок, али у сваком случају доприноси и то може и те како да утиче да се повећа број насиља међу малолетницима. Мислим да би требало и могло да се утиче како би се смањио број малолетничких криминалних дела.
Према вашим речима поента излагања била би – какво друштво такви узори. Чему наше друштво учи младе људе?
Када кажем поента, ја заиста мислим да је то у суштини слика друштва. Можда је та слика мало изобличена, можда личи на карикатуру, али би друштво морало да се забрине јер у зависности од тога како ми данас одгајамо децу, у таквом ћемо друштву сутра живети. Они ће сутра бити носиоци тог друштва, тако да је то и за мене једно од најозбиљнијих питања.  Питање будућности овога друштва и тих младих људи који данас овде одрастају, а обликују се према неким накарадним узорима.
Која би била Ваша порука младим људима, њиховим родитељима?
Порука младим људима би била да науче да мисле својом главом, да размишљају, да ништа не прихватају здраво за готово јер ништа није тако као што изгледа на први поглед и уколико имају више знања утолико ће бити слободнији као људи. Што више знамо и наши избори ће бити бољи и слободнији, а не псеудо избори онако како нам је наметнуто.
Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена