Држава за обележавање јубилеја Кадињаче дала 660.000 – књиговодственој агенцији!

0 430

Држава неће дати новац за обележавање 75. годишњице битке на Кадињачи Народном музеју из Ужица који газдује спомен-комплексом, већ агенцији из Београда која се бави – књиговодством, консталтингом и банкарским услугама!

Министарство за рад, борачка и социјална питања доделиће агенцији „Гелсик“ 660.000 динара за организацију комеморације на Кадињачи 29. новембра.

Кадињача насловна

У ужичком Народном музеју су огорчени. Кажу, само једном у протеклих 36 година се догодило да овој установи не буде додељена организација скупа у сећање на битку којом је јесени 1941. сломљена „Ужичка република“. Ово је други пут!

– Очекивао сам да ће нас звати неко из „Гелсика“, барем да пита где је Кадињача – иронично каже Никола Гогић, директор Музеја.

Министарство на чијем челу је Александар Вулин, објашњава он, расписало је конкурс за финансирање обележавања догађаја и јубилеја значајних за националну историју. За Кадињачу је опредељено 666.000 динара, а своју понуду као и увек послао је и ужички Музеј.

– Пошто се ради о 75-годишњици битке планирали смо богат програм. Уговорили смо долазак глумаца Иване Жигон и Небојше Кундачине, првака ужичког Народног позоришта Дивне Марић и Слободана Љубичића, наступ солисте Стефана Зекића, хора „Браћа Барух“ и једног дувачког оркестра који би свирао партизанске песме. За овај програм тражили смо од Министарства 634.000 динара – објашњава Гогић.

Ипак, организација комеморације у славу Радничког батаљона поверена је Агенцији 200 километара далеко од Ужица, чија понуда је гласила на 660.000 динара.

– Из ког разлога је њима додељено – не знамо, можемо само да нагађамо. Тражили смо конкретне одговоре, али их нисмо добили. Државни секретар Драган Поповић ми је признао да је он одлучивао али ми критеријуме, по којима је наша понуда била лошија за један индексни поен, није објаснио. Захтевамо објашњење зашто је организација додељена агенцији која се бави књиговодством, консалтингом и банкрасртвом, а не уметничким и стваралачким радом. Нисмо добили на увид какав је „Гелсик“ понудио програм да би добио новац – изричит је Гогић.

Народни музеј се стара о Кадињачи од када је изграђена спомен-костурница браниоцима Ужица.

– Питали смо у Министарству ко ће да плати трошкове чишћења снега, превоза гостију, штампања позивница… Рекли су нам да ћемо те трошкове ми сносити – преноси Гогић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена