ДОДИК: Муслиманима ни крађа на попису није помогла да их има преко 50 одсто; РС ће објавити резултате пописа

0 640

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће, уколико у законском року не буду објављени резултати пописа, тражити да буду објављени званични резултати пописа за Српску.

Милорад Додик, председник Републике Српске
Милорад Додик, председник Републике Српске

Дакле, остаје чињеница да две године након пописа резултати нису објављени и за то постоји одговорност. Ми ћемо у неком наредном периоду тражити да се објави званично попис за Републику Српску. То нас једино и интересује и уопште нас не занима шта је на нивоу БиХ“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да се пописом у БиХ увек покушавало манипулисати због скривених политичких намера, подсетивши да је тако било и 1991. године и да је тако и са овим пописом.

„Ми тражимо само да се поштују међународни стандарди и ништа више, апсолутно никаквих других ствари нема. Сада чујем да неки траже политички договор. Ако је то ствар политичког договора онда нисмо требали ни да идемо у попис, могли смо то завршити пре и не бисмо потрошили толико новца. Нема ту политичког договора, ту постоји статистика и бројеви и они неприкосновено говоре све.

Што се тиче Републике Српске ми остајемо при томе“, нагласио је председник Републике. Додик је рекао да су подаци у суштини познати, да остаје спорно 300.000 – 400.000 нерезидентних, што говори у прилог тврдњи да су муслимани пре пописа манипулисали с тим.

Он је навео пример да је на једној адреси у Сребреници у стану од 50 квадрата пријављено 70 људи, а да су неки пребивалиште имали у џамијама…

„И даље им то није било довољно да остваре свој вишевековни сан да их има више од 50 одсто“, додао је Додик.

Председник Српске је рекао да је доминантна структура у оквиру ентитета и у неким општинама. „На нивоу БиХ то је обичан збир и он нема никакву политичку тежину. БиХ по политичком систему не може да се прилагођава тим скривеним намерама пописивања којом се хтела приозвести већа структура него што постоји“, закључио је председник Републике Српске Милорад Додик.

(РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена