Договор Вучића и Путина у четири тачке

0 556

Русија би се, на захтев Београда, укључила у дијалог са Приштином, уколико би претходно у овај процес била укључена Америка!

Извор: Вечерње Новости Фото: Није наведено у извору
Извор: Вечерње Новости Фото: Није наведено у извору

Ово је јуче из Москве поручио председник Александар Вучић, износећи нове детаље разговора који је прекјуче имао са првим човеком Руске Федерације Владимиром Путином. Током срдачног сусрета у Кремљу, према сазнањима „Новости“, избистриле су се најважније стајне тачке за односе двеју земаља у будућности:

* Русија ће чврсто заступати позиције Београда у вези са коначним статусом КиМ

* Москва је, као произвођач, начелно дала сагласност да наша држава може да преговара са Белорусима о куповини ПВО система С-300

* Србија је званично позвана да учествује у пројекту „Турски ток“ чиме би обезбедила енергетску сигурност.

* Наша земља се обавезала да и даље у међународној арени држи страну Русији, штитећи тиме и своје интересе, што подразумева и да неће уводити санкције Москви.

С овим капиталним „пртљагом“ Вучић се враћа у Београд, одлучан да задржи курс независне Србије која самостално одлучује о својој будућности. Договор у раскошним одајама Кремља могао би врло брзо да одјекне, јер се у следећој години очекује распетљавање замршеног косовског чвора.

Суочен са огољеном жељом власти у Приштини да за сто доведу и Американце, председник Србије је директно питао Путина да ли би Русија могла да буде посредник у случају проширивања формата дијалога о КиМ.

– Председник Путин се с тим сагласио. Европска унија је, засад, једини посредник у дијалогу, и ми са тим немамо никакав проблем, али, ако неко хоће да укључи САД, земљу која је већ признала независност Косова, онда ће Србија сасвим сигурно тражити присуство неког ко није признао и логично је да то буде Русија. И руска страна би такав позив прихватила.

Председник је образложио да, иако још нема званичне приче о укључењу нових актера у дијалог, Београд само тражи равноправан однос по том питању и да о овој теми није могло да се говори раније, јер није постојало зелено светло руских државних органа.

– На нама је било да питамо Русе и постигли смо неку врсту договора. Сваког дана албанска страна инсистира на укључењу Американаца. Они траже, али нико није одобрио. Ако би неко рекао да морају да уђу у преговоре и Американци, ми бисмо рекли да ће морати још неко. То би обезбедило да преговори имају валидност – навео је Вучић.

Из Кремља јуче нису желели да коментаришу могућу посредничку улогу Русије у преговорима о Косову, а портпарол Дмитриј Песков је рекао да је „тема Косова озбиљно обрађена током руско-српских разговора“.

Последњег дана посете Москви, Вучић се састао и с председницом горњег дома руског парламента, Савета Федерације, Валентином Матвијенко којој је рекао да Србија веома цени подршку Русије:

– Очување мира и стабилности на Балкану за Србију су били и остали најважнији. Апсолутно сам уверен да у очувању независности, Србија увек може да рачуна на подршку Москве.

Амбасада САД: Резултати су обавеза

Сједињене Америчке Државе су подржавале бриселски дијалог под вођством ЕУ све време, али су Београд и Приштина ти који су се обавезали да ће постизати резултате. Наша нада и очекивања су да да ће кроз тај процес Србија и Косово наставити да нормализују своје односе и да ће та свеобухватна нормализација побољшати живот свих становника на обе стране границе и ојачати регионалну стабилност.

Ово је, за „Новости“, поручила Амбасада САД у Београду, на питање да ли би за Вашингтон била прихватљива промена форме дијалога у који би се укључили и представници Америке и Русије и да ли сматрају да би се на тај начин брже долазило до решења.

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена