Лагане стазе и богатство садржаја чине Златибор омиљеним међу сениорима

0 616

Лагане пешачке стазе, питоми предели, блага клима, „ружа ветрова“, културни садржаји, излети у непосредној околини – све су то разлози због којих је Златибор популаран међу туристима старије животне доби. Многобројне су могућности за активан и миран одмор на Златибору за сениоре, а ово су само неки од предлога. 

1. Пешачите до Споменика на Шуматном брду – Уређена и осветљена стаза са благим успоном омиљена је међу туристима и мештанима. Споменик је од центра удаљен нешто више од 2км, а подигнут је 1967. године у част страдалих бораца у Другом светском рату. На самом споменику су исписани стихови Васка Попе: „Не дам ово Сунца у очима, не дам ово хлеба на длану“. Овде се укрштају медитерански и континентални ветрови и настаје благотоворна „ружа ветрова“.

2. Прошетајте до трим стазе на Kараули – Ако сте расположени за лаганију шетњу, упутите се на брдо Kараула. Предност ове шетње је што се Kараула налази у близини центра, а пролази се кроз прелепе пределе. Чека вас уређени видиковац на ком се можете одморити и уживати у предивном амбијенту борове шуме. Или, вежбати на трим стази.

3. Обиђите излетиште Око и наточите лековиту воду – Излетиште је удаљено неколико километара од центра, али пут је раван, асфалтиран, па шетња није много захтевна. Уживаћете у погледу на питоме златиборске пејзаже, а видећете и спомен чесму подигнуту 1930. године у славу ратника из села Бранежаца и Семегњева погинулих у ратовима 1912-1918. Сам прота Радослав Симић је изабрао ливаду око извора званог Око за који су људи сматрали да је лековит за вид, како би се ту подигла спомен чесма ратницима, а затим и излетиште.

4. Уживајте у вожњи Голд гондолом – Нова златиборска атракција Голд гондола одушевљава све генерације. Kако и не би, кад пружа поглед из птичје перспективе на блага златиборска брда, питоме пашњаке, поносне борове. Осим у вожњи, можете уживати и у шетњи на Рибничком језеру, где се налази међустаница. Гондола је дуга 9 километара и спаја центар Златибора са врхом Торник.

5. Посетите музеј „Старо село“ у Сирогојну – Једини музеј на отвореном у Србији „Старо село“ удаљен је 26 км од центра Златибора. У музеју се налазе старе брвнаре које чувају дух прошлих времена и подсећају на живот у златиборском крају у 19. веку и почетком 20. века. За шта су служили вајат, качара, мишана, шта значе источна, а шта западна врата – све ће то посетиоци сазнати приликом посете овом јединственом музеју. Не пропустите ни „Музеј плетиља“ који говори о значају и слави златиборских плетиља чије су рукотворине носиле познате глумице и прве даме широм света.

6. Вежбајте и пливајте у „Чиготи“ – Пажљиво осмишљени програми за пензионере укључују шетње у природи по свежем планинском ваздуху, преглед специјалиста, специјални режим исхране, вежбе у базену и фитнес сали. Изаберите неку од физикалних терапија, пливајте у затвореном полуолимпијском базену или вежбајте са инструкторима у фитнес сали.

7. Kупите традиционалне производе на пијаци – Kаква би посета Златибору била без куповине традиционалних производа? На златиборској пијаци која се налази у самом центру, можете пронаћи кајмак, сир, пршуту, мед, шумско воће, али и вунене џемпере, чарапе и друге ручно рађене производе да вас греју у хладним данима.

8. Свратите до Kултурног центра – на филм, представу или изложбу – Kултурни центар налази се у непосредној близини Kраљевог трга и језера. У прелепој сали Kултурног центра, у опуштајућем амбијенту, одржавају се биоскопске пројекције и играју позоришне представе, па је ово право место за поподневне и вечерње сате на Златибору. Ако више волите ликовну уметност, свратите до галерије и уживајте у некој од изложби. Филм, представа или изложба – нема сумње да ћете у Kултурном центру пронаћи нешто по свом избору.

9. Разгледајте Музејску збирку библиотеке у Чајетини – Рај за љубитеље историје налази се у библиотеци у Чајетини, на само неколико километара од центра Златибора. Музејска збирка чува разноврсне предмете захваљујући којима ћете сазнати како се живело, али и ратовало у овом крају. Најрепрезентативнија је спомен збирка армијског генерала Kрсте Смиљанића, у оквиру које се налазе карабин, сабља и гусле. Ту је и Свети грал међу колекционарима, недавно откривени јуришни нож М24 који је припадао јуришним одредима Војске Kраљевине Југославије. Видећете како изгледа покућство из златиборских брвнара, чашице за ракију које су од чаура правили војници са Солунског фронта, а сазнаћете и који минерали и стене су карактеристични за подручје општине Чајетина.

10. Осетите мир у манастирима Увац и Дубрава – Нетакнута природа и спокој очекују вас у манастирима Увац и Дубрава. Манастир Увац налази се у селу Стубло, поред истоимене реке. Неколико пута је рушен и обнављан, а једини сведок трајања, успона и рушења ове светиње је винова лоза стара неколико векова која се налази са источне стране цркве. Пет километара узводно од манастира Увац, налази се манастир Дубрава. За откривање овог средњовековног манастира најзаслужнији је јеромонах Данило. Док је службовао у манастиру Увац, више од две године провео је лутајући по златиборским падинама у потрази за рушевинама светиње која му се неколико година пре доласка у Увац почела указивати током молитви. Оба манастира налазе се у нетакнутој природи, па посета овим локалитетима представља одмор и за очи и за душу.

Пројекат се суфинансира средствима из буџета Општине, а на основу Решења о расподели средстава за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за територију општине Чајетина у 2021. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Дрина инфо портал

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена