Данас су Благовести

0 401

Данас Српска православна црква и верници обележавају Благовести. Празник Благовести је један од 12 највећих хришћанских празника који се слави се у знак сећања на „благу вест“, када је, према црквеном учењу, арханђел Гаврило објавио Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

Благовести

Благовести спадају у радосне догађаје и радосне хришћанске празнике. Славе се увек 25. марта по старом а 7. априла по новом календару, тачно девет месеци пре Божића. Са овом благовешћу архангела, „силаском Светог Духа на пречисту деву“, почиње обнова човечанства, а речима архангела Гаврила „Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом“, отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

На Благовести се устаје рано па чак и у поноћ, или барем у праскозорје, а дан је почињао песмом девојачком. Жене се тога дана не умивају, косу не чешљају и не перу,а постоји веровање и да не ваља на тај дан правити нове опанке. Добро је на овај дан умити се у реци или потоку, а Благовести нарочито славе жене. Оне које желе пород одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена