ВОЗ „ЋИРО“ ОД 15. АВГУСТА САОБРАЋА ОД МОКРЕ ГОРЕ ДО ВИШЕГРАДА: Туристичка атракција поново у погону

0 1.185

Вишеград и Мокра Гора морају се повезати саобраћајно и туристички, а од 15. августа поново ће кренути туристички воз „Ћиро“ пругом уског колосека до Вишеграда, закључено је данас на састанку делегација Српске и Србије у Мокрој Гори.

МОКРА ГОРА, 31. ЈУЛА /СРНА/ – Министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић , Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић – вожња „Шарганском осмицом“ возом Ћиро.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да је састанак плод добре сарадње да се унапреде потенцијали с једне и с друге стране реке Дрине.

– Сигуран сам да ћемо након данашњих закључака у наредних 15 дана моћи рачунати да успоставимо саобраћај од Мокре Горе до Вишеграда. И са једне и са друге стране уложен је труд и значајна финансијска средства – нагласио је Ћорић.

Он је изјавио новинарима да је разговарано и о другим битним темама – изградњи аеродрома у Требињу, изградњи брзог пута од Ужица према Котроману и да су то капитални пројекти који су битни и за Републику Српску и Србију и који их спајају.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је ова пруга једна од најтрактивнијих, те да је циљ да се предивна лепота природе и железница додатно афирмишу са пријатељима из Републике Српске.

– Морамо да повежемо Вишеград и Мокру Гору и саобраћајно и туристички. Доста смо урадили у претходном периоду, инвеститирали смо око 10 милиона евра да би се створили услови да повежемо Мокру Гору са Вишеградом – истакао је Момировић.

Он је навео да се интензивно пројектује део пута од Ужица према Котроману.

– Циљ нам је да кренемо да градимо тај пут у наредном периоду. Без квалитетне инфраструктуре и јачања економије нема бољег стандарда Републике Српске и Србије. Нама треба отворена економија, слободан проток људи и робе. Уверен сам да ћемо за 15 дана сести у Вишеграду и доћи до Мокре Горе – напоменуо је Момировић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово велики догађај за Вишеград и за Ужице.

– Верујем да ћемо у скорије време доћи до реализације свега што смо договорили на састанку, а то је да после више година `Ћиро` дође у Вишеград. Очекујемо да заинтересованост буде велика за вожњу возом – истакао је Ђуревић.

Он је захвалио министрима и организаторима састанка и истакао да очекује да ће туристи који посећују Мокру Гору прећи у Вишеград, а исто тако из Вишеграда у Мокру Гору, с обзиром да Вишеград из године у годину има све више туриста.

Градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић рекла је да ће град Ужице дати максималну подршку за све што је потребно да овај пројекат заживи.

– Ту смо да сарађујемо са Вишеградом на свим осталим пољима у вези са туризмом, а ми смо као град свим нашим стратешким и планским документима предвидели да радимо на побољшању инфраструктуре и надам се да ћемо успети да створимо што боље услове да млади остану и да Мокра Гора буде село које ће туристи посећивати у што већем броју – истакла је Радивојевићева.

Састанку су присуствовали и представници „Железница Србије“ и „Жељезница Републике Српске“. Делегације су након састанка имале организовану вожњу „Шарганском осмицом“ возом „Ћиро“.

Извор: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена