Данас се обележава Бадњи дан

0 343

Православни верници у Србији данас обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

бадњи дан

Патријарх Српске православне цркве Иринеј позвао је у Божићној посланици вернике да срцем и душом буду једно са српским народом на Косову и Метохији које је „наш вечни залог“.

Истакао је да се не сме заборавити да су Косово и Метохија српски Јерусалим и света земља и позвао да се не забораве и наши грађани који живе на Косову и Метохији у тешким условима.

Према његовим речима, „ништа нам неће вредети ни држава, нити уређени градови и села, ни економски напредак коме толико тежимо, нити сва добра овога света, ако као народ постепено, али сигурно нестајемо, тојест ако више умиремо него што се рађамо“.

Такође је позвао вернике да се моле за све људе и за мир у свету како би се они који држе полуге моћи окренули добру.

„Ми православни хришћани и деца Цркве, Његовом (божјом) благодаћу оснажени, без обзира на то како се други односе према нама било где, у отаџбини, окружењу и васцелом свету, свима узвраћамо по заповести Божјој – братски и пријатељски, ма које вере и народности они били, знајући да нас Бог љубави пита шта ми чинимо другима, а не шта други чине нама“, истакао је патријарх.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Бадњи дан је последњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера, а прати га и друга симболика код Срба, сеча бадњака, уношење сламе, бацање ораха, пијукање деце коју предводи домаћица и обилажење у круг просторије у којој се поставља посне вечере.

На Бадњи дан се служи литургија светог Василија Великог.

Поред Српске православне цркве, Бадњи дан 6. јануара славе Руска и Грузијска православна црква, белоруски и украјински православци, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Бадњи дан – од устаничког Такова до Милошеве Добриње

Почетак Бадњег дана обележава традиционална сеча Бадњака, која се организује вековима од устаничког Такова до Милошеве Добриње, на сувоборским и равногорским планинама.

Срби Божић обележавају од памтивека, а бадњаком у кућу уносе срећу, здравље и напредак. Уз дрво се дарује и жито да би наредна година била плодна, а незаобилазни део је и слама у славу Исуса Христа, који је у њој рођен. На овај дан се окупља цела породица.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена