ВЕЛИКИ ПЕТАК: Најтужнији дан за хришћане

0 764

Српска православна црква и верници  обележавају данас Велики петак, дан када је на Голготи разапет Исус Христос. Ове године православни хришћани Васкрс обележавају у недељу 16. априла по новом календару.

Велики петак

Богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница. Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.

Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса који се слави од поноћи и када се у знак васкршње радости оглашавају и прва звона.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем делова Јеванђеља о догађајима у дане Страдања.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста а тад се код нас фарбају јаја у црвену боју која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

Дрина Инфо

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена