Борба против насиља над женама током читаве године

0 329

Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Влада и Координационо тело и ове године узети учешће у глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“, која се обележава у више од сто земаља света.

Михајловић је у саопштењу поводом Међународног дана борбе против насиља над женама истакла да је држава свесна тога да је насиље над женама огроман проблем и зато је важно да се сви укључимо у борбу против те пошасти – не само у наредних 16 дана, већ током читаве године.

Зорана Михајловић

Она је објаснила да кампања почиње данас, на Међународни дан борбе против насиља над женама, и завршава се 10. децембра када се обележава Међународни дан људских права.

Према њеним речима, на иницијативу Координационог тела за родну равноправност, више од 40 градова и општина у Србији учествоваће у тој кампањи.

Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама. Као део ове иницијативе знаменитости у градовима широм света су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање, објаснила је Михајловић.

Према њеним речима, ове године, поред Београда, и бројне локалне самоуправе у Србији ће симболе својих градова осветлити у наранџасто.

Она је упозорила на то да свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља – психичко, физичко или економско, док је у последњих десет година убијено више од 330 жена у породичном насиљу, а од почетка ове године до данас 24 жене.

Пред важне датуме увек се бавимо бројкама и статистика је поразна. Желим да више не бројимо жртве породичног насиља, већ да уведемо нову статистику – колико насилника је кажњено, колико хитних мера донето, колико њих се нашло иза решетака, поручила је Михајловић.

Држава, како је подсетила, доноси законе и стратегије, при чему нови закон о родној равноправности, које је Координационо тело припремило, посебну пажњу посвећује превенцији насиља и раду са најмлађима.

Потребна је стална и активна едукација грађана, да почнемо да пријављујемо насилнике, да не затварамо очи пред насиљем јер то није приватна ствар, као и да покажемо више емпатије и бриге за људе око нас, подвукла је потпредседник Владе.

Такође, како је додала, неопходно је да радимо са најмлађима, да их учимо још у вртићу да поштују једни друге, да насиље није начин да се реше конфликти, јер једино тако можемо градити ненасилно друштво којем тежимо.

Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена