БЕЋКОВИЋ: Жалосна је чињеница што српски народ одавно не цени себе и што има мањак самопоуздања и самопоштовања

0 416

Српски академик Матија Бећковић рекао је  у Бијељини да у народу још живи култ песника, поезије и да тога скоро више нема нигде на свету, те да га Бијељина и често враћање овом граду увек изнова подсете на славна времена песништва.

Говорећи стихове, у којима је опевао историјске личности, али и на врло оригиналан и духовит начин правио пародије на актуелне ситуације данашњице, Бећковић је држао све време пажњу генерацијски различите публике заједно са члановима СКУД-а „Семберије“.

Матија бећковић

Бећковић, који је у Центру за културу „Семберија“ дочекан овацијама публике, рекао је да није ни чудо што га Бијељина подсећа на славна времена поезије и песништва, јер је у завичају можда највећег српског песника Филипа Вишњића, у опеваној, славној Семберији.

„У народу још, видимо то овде, живи култ песника, поезије и да тога скоро више нема нигде на свету. Када бисмо то видели код неког другог више бисмо то ценили“, приметио је Бећковић.

Он је оценио да је жалосна чињеница што српски народ одавно не цени себе и има мањак самопоуздања и самопоштовања. „Када бисмо редове људи који иду на вече поезије видели код неког другог, ми бисмо жалили што то нема код нас, а има и дешава се, али не ценимо, па не примећујемо“, каже Бећковић.

Српски академик је рекао да је поезија „матерњи језик човечанству“, а то, подсећа, показује и чињеница да никада ниједан песник није писао на страном језику, ма колико да их је знао.

„Време поезије не може да прође, то је вера у вечни живот и у вечност. Човек никада неће престати да у то верује, посебно не ми Срби који смо је створили у `страшним вековима`, када нисмо ни постојали у свести других народа“, рекао је Бећковић новинарима.

Из те таме, додао је, изнели смо своју поезију и своје поетске ликове, важније од оних за које зна историја.

„Она не зна, на пример, за Косовку девојку или за Девет Југовића, али поезија то зна, и како се зову, и како су обучени, и како су живели, и где и како су погинули“, рекао је Бећковић и додао да је око тих ликова саденута свест нашег народа.

У оквиру вечери Матије Бећковића, Бошко Вујачић певао је уз гусле песме из Мојковачке битке аутора Радована Бећарића Требишког, поводом обележавања 100 година од ове битке.

Стихове Бећковића највећим дијелом говорили су чланови рецитаторске секције СКУД „Семберија“.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић уручио је вечерас академику Матији Бећковићу Златни грб града Бијељина, а од Удружења Црногораца „Острог“ Бећковић и Вујачић добили су по гусле.

Извор: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена