БАЈИНА БАШТА: Угашена Дирекција за изградњу

0 795

Од последње Скупштине општине Бајина Башта ЈП Дирекција за изградњу ”Бајина Башта” не постоји.  У постојећем облику предузеће  не може да функционише и мора бити усклађено са законом о јавним предузећима, то је истакнуто још на некој од ранијих седница скупштине општине.  Наиме, о свему овоме се расправљало на скупштини, у оквиру тачке дневног реда – разматрање предлога Одлуке о престанку рада, постојања и брисању Јавног предузећа Дирекција за изградњу “Бајина Башта” и преузимању права, обавеза и послова ЈП Дирекцијe  за изградњу, што је на крају и усвојено. Оно што је нас интересовало,  јесте, тренутни дуг Дирекције, пошто смо на скупштини били сведоци када је у неколико наврата дуг Дирекције премашио цифру од 204 милиона. Такође нас је интересовало како ће општина вратити дуг Дирекције, односно  из којих средстава ће дуг бити враћен као и то где ће од данас запослени који су до јуче били радници Дирекције долазити на посао!?

Општина Бајина Башта

–  Од  данас нема индиректног корисника буџета када су у питању јавна предузећа, рекао је за Дрина Инфо Радомир Филиповић председник општине. Према његовим речима запослени ће бити радници општинске управе и долазе на посао тамо где су и до сада били запослени што је како каже и логично. Обим посла се неће мењати истакао је Филиповић и додао да ће радници преласком у локалну самоуправу изгубити део зараде, јер су плате у локалној самоуправи мање него што су у јавним предузећима. Затварањем Дирекције се не може угасити град. Има доста започетих послова што се тренутно изводе и раде.  Не постоји могућност да локална самоуправа у оквиру својих кадрова без преузимања кадрова из Дирекције настави започете послове и направи ефикасан систем. Дугови прелазе на оснивача, каже Филиповић. На наше питање да ли ће се општина кредитно задужити како би вратила дуг Дирекције, Филиповић је одговорио  – о томе ћемо донети одлуку касније, али ћемо свакако најпре са извођачима склопити споразуме о сравњивању стања, а онда склопити анекс уговора како би дуг у наредном периоду враћали, као што би било и да је Дирекција остала, да није угашена, што  значи да дуг ни тада не би могли вратити у току једне буџетске године, истакао је Радомир Филиповић.

Опозиција сматра да су као и небројано пута до сада и јуче одборници из редова опозиције доведени у мат позицију да одлуче нешто што мора да се донесе у последњем моменту, а што је законски регулисано радом републичке скупштине. Проблем везан за Дирекцију а што се не сагледава на прави начин јесте чињеница да се не увиђа значај раника дирекције и њихова будућност. Тренутно највећа дилема коју су имали представници опозиције јесте да је  скупштина отворена информацијом да је дуг дирекције био 204 милиона динара, а два сата након тога информација је сасвим другачија и у подне дуг дирекције је износио 234 милиона динара. Оно у чему се већина сложила и позиције и опозиције  јесте,  да је Дирекција  требала да престане да постоји још много раније.

Дневни ред   скупштинског заседања допуњен је тачком о ребалансу буџета општине Бајина Башта.  По речима председника општине, ребаланс буџета је проистекао из одлуке о гашењу Дирекције. Сва неутрошена средства на тим позицијама, од који је непотрошених средствава око 42 милиона, пребачена су  на позицију општинске управе, али опет је то за потребе које су проистекле из онога што је радила Дирекција у претходном периоду, наглашава Филиповић.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена