БАЈИНА БАШТА: Споменик патријарху Павлу ускоро у порти нове цркве

0 460

Протекло је већ неколико година како се у Бајиној Башти почело са реализацијом изградње споменика патријарху Павлу а како сазнајемо из Удружења грађана „Патријарх“, које је било иницијатор и носилац овог подухвата, ближи се дан откривања споменика једном од најзначајнијих  поглавара Српске православне цркве. Споменик патријарху који је  део свог монашког живота провео у оближњем манастиру Рача данас је из ливнице допремљен у Бајину Башту а за који месец ће бити постављен у порти цркве Светог Саве која се гради у овој општини.

Чланови Удружења "Патријарх" приликом допремња споменика у Бајину Башту
Чланови Удружења „Патријарх“ приликом допремња скулптуре у Бајину Башту

Првобитна идеја била је да се споменик постави на путу за манастир Рачу, на једном од  видиковаца са погледом на град, али се због изузетне захтевности локације како у финансијском, тако и у грађевинском смислу, од те идеје одустало. Уз благослов владике Жичког Јустина, као нова локација за постављање споменика блаженопочившем патријарху Павлу одређена је порта  храма Светог Саве у Бајиној Башти који је у изградњи. – кажу у Удружењу „Патријарх“.

Графички приказ локације споменика у односу на цркву Светог Саве
Графички приказ локације споменика у односу на цркву Светог Саве

За нову локацију споменика поред владике Жичког и црквених власти изјаснио се и наш најпознатији савремени вајар и аутор скулптуре Зоран Ивановић. Он сматра да ће на предвиђеној позицији споменик добити још већи смисао а важно је и што ће се фигура налазити поред Светосавске улице која је веома значајна комуникација и води из Бајине Баште и ка манастиру Рача и ка планини Тари.  Ивановић је урадио и предлог постамента на који ће фигура бити постављена у порти нове цркве.

Анимација положаја споменика у односу на цркву
Будући положај споменика у односу на цркву

Рашо Стаменић, потпредседник Удружења „Патријарх“, каже да је остао још један део средстава да се измире трошкови за ливење фирми која је  дала најповољнију понуду уз врхунски квалитет израде. Он је истакао да је Удружење имало доста потешкоћа приликом прикупљања новца и да жели да се захвали свим приватним и јавним предузећима и појединцима који су препознали значај ове акције и својим донацијама допринели да се реализује изградња споменика патријарху Павлу. У договору са црквеним властима из Епархије Жичке и Црквене општине Бајина Башта одлучиће се када је примерено да буде свечано откривање споменика и том приликом ће се и уручити захвалнице свим донаторима. До дана откривања споменик ће се чувати у порти цркве Светог Илије у Бајиној Башти – објашњава Стаменић.

Споменик по завршеним радовима у ливници
Изглед споменика

Постављањем споменика патријарху Павлу у порти нове цркве у Бајиној Башти овај град ће се одужити великом духовнику који је једно време био монах у Рачи а у српском народу је већ стекао статус свеца. На овај начин градић у Подрињу ће такође добити и репрезентативно уметничко дело вајара који је радио најзначајније савремене споменике у Србији као што су краљу Александру Карађорђевићу у Нишу, деспоту Стефану Лазаревићу у Деспотовцу и бројнe споменикe у Београду од Николе Пашића код Скупштине Србије, Милутина Миланковића, Бранислава Нушића, Борислава Пекића…

Дрина Инфо

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена