БАЈИНА БАШТА: Живот под узбуном

0 285

Кад је ономад ветар прошибао брдима над Бајином Баштом, Радоје Кузмић је изнео дете из колевке, истрчао с њим у наручју у двориште.

kuca u bajinoj basti
Фото: М. Цветковић, Блиц

У страху да му се кућа не сруши, тек рођену ћерку и супругу послао је на конак код таште у суседно село.

Кузмићи из села Јакаљ већ годину дана живе као на минском пољу, у кући чије зидове је уздрмало клизиште. Чекају кад ће се обрушити плафон или отворити патос. Знају да ће их кад-тад то задесити ако што пре не обнове дом.

– Стрепимо од сваког пљуска, снега, иоле јачег ветра. Ово је живот под узбуном. Зидови су толико испуцали, олабавили, да обично невреме кућу може да претвори у гомилу бетона – слеже раменима Радоје.

Њега и супругу му Винету знао је да превари сан, умор да их натера да заспе упркос опасности која их може задесити сваки час. Пре месец дана добили су ћерку Наташу.

– Дању и некако, али ноћу кад фијучу ветрови срце зна да сиђе у пете. Као на мртвој стражи – два сата спава он, два сата ја, смењујемо се. Бдимо над дететом, ослушкујемо ветрове… Треба бити приправан и побећи ако… Како је мајци која 24 сата дневно зазире за безбедност детета – ја то најбоље знам – вели Винета.

Претпрошле године кад је немирна земља тресла и рушила у бајинобаштанском крају, клизиште се отворило у шуми 40-ак метара од куће Кузмића. Временом, пукотина се проширила до под темеље дома породице из Јакља.

На зидовима се цртају пукотине, на патосу се отвориле рупе, одозго прете сабласно криви зидови.

Није Радоје за ових тридесет и кусур дана стигао да се нагледа чеда, да помилује ћеркицу. Беба чешће спава код бабе него у својој кући.

Обијао је Радоје прагове по Бајиној Башти, кумио и молио знане и незнане да му помогну да обнови кућу.

– Одговор је – општина нема новца. А ја, ми, немамо куда одавде. Да имамо где одавно бисмо отишли само да Наташу склонимо на сигурно – крсти се, моли Бога…

Бајина Башта нема новца ни моћи да помогне Кузмићима, признаје председник општине Радомир Филиповић.

– Проблем је што је Канцеларија за обнову рекла да ће признати штету насталу до 31. јула 2014, а клизиште је кућу Кузмића угрозило касније. На територији општине било је још 55 случајева да су клизишта активирала у мају претпрошле године а да се штета на објекима јавила касније. Новца немамо, само за санацију последица клизишта буџет Бајине Баште платио је 292 милиона динара – преноси Филиповић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена