БАЈИНА БАШТА: Донација за Гимназију и Техничку школу

0 624

Гимназију “Јосиф Панчић” у Бајиној Башти 05. септембра посетили су Кен и Тија Мантел. Кен Мантел и његова породица већ 23 година помажу здравственим установама, као и средњим и основним школама у општини Бајина Башта. Због њихове великодушности, Кен и Тија су проглашени за почасне грађане Бајине Баште. Приликом ове посете Гимназији  “Јосиф Панчић “ и Техничкој школи у Бајиној Башти они су донирали опрему за физичко васпитање.  Вредност опреме је близу 282.000 динара. Иначе у Лондону, Кен и Тија поседују галерију у којој су изложени ескимски радови а приликом обиласка средњих школа у Бајиној Башти дали су изјаву за Дрина Инфо.

21585818_10203786864748193_43264055_o
Фото: Дрина Инфо

Какав је био ваш први утисак када сте дошли у Бајину Башту?

– Када смо први пут дошли овде било је пуно проблема у старој Југославији, а затим у новој Србији. Било је санкција и људима је била потребна помоћ. Медицинска помоћ, а онда касније и помоћ за места као што је ова школа, ми смо имали прилику, имали смо контакте у Енглеској, да би били у могућности да отворимо фонд и колеге су нам омогућиле да направимо мали допринос за ово подручје. Не само Бајина Башта, уз реку до Љубовије и на северу до Ваљева, помажемо овим људима већ 23 године са много, много пројеката. Ми радимо то једноставно јер можемо, нема другог разлога, то је све а и потребно је. Тужно је што Србији још увек треба пуно помоћи  али је нажалост тако, зато се ми трудимо да попунимо бар малу рупу. Земљи очигледно треба инфраструктура, а ми у том погледу не можемо да помогнемо. Једноставно ћемо улагати у неку другу школу у околини Бајине Баште. Потребна им је велика помоћ са новцем који ми никако не можемо имати, али можемо обезбедити ствари од наших спонзора, ми помажемо директно, што више људи можемо. Помагање деци у школи је много, много лепо.

Да ли у будућности планирате да живите у Бајиној Башти?

– Ми заправо имамо кућу овде, у брдима, у близини Пашине Равни, ту се враћамо већ 30 година. Ми овде долазимо сваког лета и проводимо месец или два, некад чак и три, мислимо да је ово довољно.

Који је ваш разлог за организовање донација које сте до сад учинили?

– Ми можемо да помогнемо свој деци овде. Немамо неки лични разлог. Ја на планини имам малу серију скулптура јер сам веома много у уметности. На средини имања када смо тек дошли био је и огроман камен, једноставно је био ту, ми га нисмо ставили, природа је, затим сам позвао каменорезца, само због тога што је тај камен био ту, нисам имао други разлог. Не можете на све гледати са компликацијама, политички или личним разлозима да би урадили нешто, само треба да покушате да радите ствари из срца, шта год да осетимо да вреди, а ако то већ урадите, то је тек добро.

Андреа Караклић

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена