БАЈИНА БАШТА: Амбасадор Русије у петак у Бачевцима

0 775
Амбасадор Александар Васиљевич Чепурин Фото: Амбасада Русије
Амбасадор Александар Васиљевич Чепурин Фото: Амбасада Русије

11. и 12. августа 2016. године Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин посетиће општину Бајина Башта. Разлог посете је откривање спомен-плоче руској болничарки Дарји Александровној Коробкиној у Бачевцима. Поред доласка амбасадора најављено је да ће откривању овог обележја присуствовати и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Републике Србије Александар Вулин док још није потврђено присуство председника Србије Томислава Николића.

Идеја да се подигне спомен-плоча храброј руској болничарки потекла је од Завичајног удружења „Стрмово“ из Бачеваца а поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата. Завичајно удружење је најпре почело рад на изградњи споменика ратницима и жртвама села Стрмова погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године који је свечано и откривен на Илиндан ове године. Имајући у виду да млада руска болничарка која је погинула у Првом светском рату није имала ниједно обележје а да је лечила ратнике из овог краја у оквиру Дринске дивизије Удружење је покренуло иницијативу да се поред споменика у Бачевцима, на објекту старе школе, њој постави спомен плоча како би се и њено име отргло од заборава. Идеја је свесрдно прихваћена од Амбасаде Руске Федерације и Скупштине општине Бајина Башта а саму плочу је донирала руска фирма „Црквена звона“ из Тутајева.

Дарја Александровна Коробкина је дошла да помогне Србији и њеном народу у најтежим временима Првог светског рата, у јеку највећих борби превијала рањеника а сахрањена је заједно са рањеницима Дринске дивизије. Према подацима лозничког Музеја Јадра, Дарја је у Србију стигла најпре до Ваљева, где се задржала кратко и у септембру 1914. отишла на прву линију фронта у битку на Дрини. Била је болничарка Дринске дивизије и приликом тешких борби код Куровића колибе превијала је српске борце до тада невиђеним одважношћу.

Забележено је да је само у једном дану превила више од сто рањеника, многи војници умрли су јој на рукама, а она је за свакога у тим тешким моментима имала топле речи. После борби на Дрини, са Дринском дивизијом одлази на Гучево где су биле најтеже и најкрвавије битке. Најжешће је било на Кодиној глави, на коти 708 на Еминовим водама, где су српски и аустроугарски војници гинули сваког момента, а јауци рањених одјекивали су између пушчане и артиљеријске канонаде.

Неустрашиво је Дарја одлазила од рањеника до рањеника, превијала им ране, тешила их, и чинило се да је непријатељско зрно неће. Онда је дошао и тај кобни дан. Дарја је у рано јутро 2. октобра 1914. кренула да превија рањенике у Другом батаљону, код мајора Милоја Јелисављевића на Еминовим водама. Он није био на предвиђеној позицији, већ на коти 708 и она је хтела да му се телефоном јави из земунице и затражи дозволу да дође тамо где је било много рањених бораца којима је хтела да помогне.

Док је чекала, земуницу је погодила аустроугарска граната и Дарја је погинула, а са њом и капетан Милутин Милојковић. Храбра Рускиња и српски официр заједно су сахрањени иза ровова последње српске одбране на Еминовим водама.

Дарја је од првог дана била пример јунаштва о чему сведочи и сачувани извештај команданта Дринског коњичког дивизиона другог позива, од 10. септембра 1914. године о борбама 31. августа, 1. и 2. септембра 1914. године код аде Курјачице, где помињући Дарју наводи: ““Као заступник команданта одсека, нарочито морам по дужности истаћи ретко пожртвовање, храброст и најсавесније вршење своје дужности према рањеницима за све време борбе и дању и ноћу, врло често у киши куршума, непосредно иза првог борбеног реда – добровољне милосрдне сестре Дарје Александровне из Петрограда, која је сама лично превила преко 120 рањеника. За све своје заслуге, милосрдна сестра Александровна заслужује највеће ратно одликовање“.’’

Такође у  релацији команде десног одсека (О. бр. 1205 V пешадијског пука II позива од 5. фебруара 1915. године) стоји за Дарју ово: „Нарочито истичем случај особите енергије, храбрости, пожртвовања и осећања према рањеницима милосрдне сестре Дарје Александровне из Петрограда, која је од 1. септембра у јутру па до часа повлаче непосредно позади стрељачког строја и дању и ноћу превијала рањенике на отвореном простору и без икаквог заклона. Само 1. септембра по подне ова милосрдна сестра превила је 90 наших рањеника.“

20160731_191557
Школа у Бачевцима на којој ће бити постављена спомен плоча руској болничарки

Свечана церемонија откривање спомен-плоче Дарји Александровној у центру Бачеваца обавиће се у петак, 12. августа, од  11 часова а поред амбасадора Чепурина, министра Вулина и руководства општине Бајина Башта присуствоваће јој и други представници из руске амбасаде у Србији као и гости из саме Русије. Из Општине Бајина Башта најављују да је за све заинтересоване грађане обезбеђен бесплатан превоз из Бајине Баште до Бачеваца и назад.  Превоз са два аутобуса полази у  9 часова са аутобуске станице у Бајиној Башти.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена