ЗЛАТИБОР: Велика спортска имена на отварању јубиларног Фестивала спортског филма

0 723

Јубиларни 10. међународни Фестивал спортског филма отворен је доделом посебних признања за животно дело и премијером филма „Игра мог живота“ о лику и делу Боре Станковића у Kултурном центру на Златибору где ће у наредна три дана бити приказана још 33 филма у такмичарској конкуренцији.

Извор: www.zlatibor.org.rs/

Добитници награда за животно дело којима су уручена признања на јубиларном фестивалу су Весна Читаковић Ђуришић, Разија Мујановић, Иван Голац, Милорад Станулов и Зоран Панчић, Драган Пантелић, Жељко Обрадовић док ће Дино Рађа, Радмило Мишовић и Иван Гудељ признања добити у наредним данима на пројекцијама филмова чији су јунаци, а овогодишњи добитник повеље Херој спорта и живота „Наташа Kовачевић“ је Жељко Димитријевић.

Награду је први примио најбољи тренер Европе и повратник на клупу Партизана, који је морао раније да напусти отварање јер је морао на тренинг у дворану ТРK Златибор пред први тренинг меч са Златибором у петак у Чајетини.

„Награда за животно дело вероватно се додељује зато што је неко оставио неки траг иза себе. Надам се да сам успео то да урадим, али некако се осећам чудно зато што сам у овом тренутку апсолутно на новом почетку. Вратио сам се у Партизан, чекају ме моји дивни момци и дивни људи са којима радим да идем на тренинг. Ова награда само може да буде једна додатна мотивација да и даље радим на начин на који сам радио и да овај клуб који обожавам вратим тамо где би сви којима је у срцу волели да буде,“ рекао је Обрадовић којем је награду уручио председник општине Чајетина Милан Стаматовић и фестивал прогласио отвореним.

„Ко се у својим пословима определио да улаже у спорт и културу има сигурну будућност- И ви добитници сигурно сте се определили да се бавите спортом и филмом јер једно без другог не може. Ако нема спорта, не знам шта би и филмски радници могли да забележе јер ти резултати који се постижу у спорту и култури сигурно остају вековима , а све друго може да се заборави,“ рекао је Стаматовић. Поводом јубилеја, из Москве се видео поруком јавио Николај Параховник, филмски аутор и један од људи који су били на покретању првог фестивала пре 10 година.

Другог дана фестивала, у петак, биће приказана документарна репортажа „Легенде и митови чачанске кошарке“ о Жељку Обрадовићу, Драгану Кићановићу и њиховом ментору Радмилу Мишовићу, којем ће његово признање за животно дело бити уручено на пројекцији филма.

Још један кошаркашки великан је награђен, али ће његов долазак на фестивал уследити наредног дан. Дино Рађа се прославио партијама у дресу сплитске Југопластике, Бостон Селтикса и репрезентације Југославије, а његов пут крунисан пријемом у Кућу славних дочаран је филмом „Рађа“ који је на фестивалском програму у петак, када ће хрватски кошаркаш и добити признање.

Међу тројицом фудбалера који су добили награду за животно дело, а прославили су се у ери бивше Југославије, је и Иван Голац, некадашњи члан Партизана који је након 10 година у црно – белом дресу стекао статус легенде и у Саутемптону у Енглеској.

„Драго ми је када људи препознају оно што чините за њих, после толиких деценија играња и тренерског позива. Хвала председнику Милану који је одговоран што сам ја овде. Оно што ме довело до Енглеске је тај мотив који имамо у себи што је величанствено,“ рекао је Голац, који је велики љубитељ рок-ен-рол музике:
„По мом доласку на Острво, Би Би Си је радио једну емисију и изнет је један податак да би Ролингстонси били изненађени да је један млади Југословен учио енглески преко њихове музике. Шездесетих година долазе Битлси, Стонси, Кингс, Ху… Шта да кажем, Роси Парфилд, Ланкастер Конглан, Мики Муд из Вајтснејка су долазили на наше утакмице, а Киген, Бол, Шенон и ја је требало да будемо гости Ролингстонса 1980. на концерту на Вемблију, Елтона Џона смо сретали много пута, све те највеће звезде су једва чекале да буду са нама. Преминули Чарли Вотс је свирао у дресу Алана Бола са седмицом из енглеске репрезентације, он је био генијалан и један је од мојих омиљених бубњара. Да се нисам бавио фудбалом, сигурно бих се бавио музиком.“

Филм „Број један“ говори о занимљивој каријери легендарног голмана Драгана Пантелића која је започета у Лешници, настављена у Нишу и ишла све до Француске и Шпаније. Филм са неиспричаним детаљима из живота овог јединственог човека биће приказан у суботу од 19 часова, а некадашњи репрезентативни голман захвалио се на награди за животно дело.
На почетку свечаности, упућене су честитке женској одбојкашкој репрезентацији Србије уз жељу да текуће Европско првенство заврше успешно. А чувена капитенска одбојкашица из времена када је почео успон женске репрезентације Весна Читаковић Ђуришић добила је награду за животно дело, а при обраћању је признала да је веома узбуђена:
„Имам малу трему, јер кажу да човек прво има страх од смрти, а онда од говора пред публиком. Велика ми је част и задовољство што сам вечерас овде са овако великим легендама нашег спорта. Ово је једна велика обавеза, наставићу да радим у истом ритму, са енергијом и вољом“.

Овогодишња повеља „Наташа Kовачевић“ – херој спорт и живота припала је Жељку Димитријевићу који се тренутно налази у Токију, где намерава да освоји још једну медаљу на Параолимпијским играма које су у току у дисциплини бацање чуња. Филмска прича о његовом животу и трофејној каријери „Од Млаве до Темзе“ емитује се у петак.

Гостујући градови овогодишњег фестивала су Нови Пазар и Kњажевац који ће се представити видео остварењима у наредним данима.
По додели признања премијерно је приказан филм „Игра мог живота“ о лику и делу Боре Станковића, чувеног кошаркашког делатника и пионира овог спорта у Србији који се доказао као играч, тренер, а највише као функционер. Аутори овог документарца су Александар Милетић и Ивица Видановић који су већ награђивани на претходним издањима фестивала.
О наградама ће одлучивати жири у саставу Божо Сушец, спортски новинар из Загреба, Анита Панић истакнута телевизијска ауторка, документариста и писац и Владимир Станковић истакнути европски новинар, публициста, сценариста, спортски и филмски аутор.

Распоред фестивала:

ПЕТАК, 27. АВГУСТ 2021.
10.00 Фарос маратон и његов отац Вицко Шиљан, Бранко Биочић и Бојан Прусац, Хрватска, документарни, 55’ (пливање)
11.00 Партизанове бебе 1966, Александар Станковић и Радован Максимовић, Србија, документарни, 55’ (фудбал)
12.00 Последњи Фаруков пенал, Един Исановић, и Армин Чолаковић, Босна и Херцеговина, документарни, 42’28“ (фудбал)
12.50 Стрељцов, Иља Учитељ, Русија, играни, 97′ (фудбал)
14.35 Из заборава у вечност-генерал Светомир Ђукић, Драган Станић, Србија, документарни, 28′ (олимпијски покрет)
15.10 Олимпијац са Бегеја, Стојанка Лекић, Србија, документарни, 57′ (веслање)
16.15 Шта осећам према теби, Раул Камило, Доминиканска Република, играни, 91′ (параолимизам, Даунов синдром)
17.50 Додела признања за животно дело Дину Рађи и пројекција филма: Рађа, Војан Коцеић, Хрватска , документарни, 80′ (кошарка)
19.30 Жоц, Кића и Маршал са Мораве – легенде и митови чачанске кошарке, Марко Љубомировић, Србија, документарни, 37′(кошарка)
20.15 Медаље за живот: Од Млаве до Темзе, Дејан Николић, Србија, документарни, 28′ 24“ (параолимпизам: бацање чуња)
20.50 Џокер, Наташа Шевић и Владимир Пајић, Србија, документарни, 38′
21.30 Шести играч, Наташа Шевић и Владимир Пајић, Србија, документарни, 55′ (кошарка)

СУБОТА, 28. АВГУСТ 2021.
10.00 ШКЛ, спорт са хиљадама лица, Тони Цахунек и Војко Корошец, Словенија, документарни, 94′ (кошарка)
11.40 Та тужна сплитска ноћ, Милан Стојиљковић, Србија, документарни, 36′ (фудбал )
12.20 Роналдо-Меси, најлепши голови (2002-2020), ван конкуренције, документарни, 10′ 41“ (фудбал)
12.35 Нефутбол, аутор: Максим Свешњиков, Русија,играни, 90′ (фудбал)
14.10 Златна Милица Мандић, Миљка Ћурчић, Србија, документарни, 25′ (теквондо)
14.40 Дејан Савић од злата, Миљка Ћурчић, Србија, документарни, 27′ 11“ (ватерполо)
16.00 КЊАЖЕВАЦ И НОВИ ПАЗАР НА ЗЛАТИБОРУ Сусрет домаћина са делегацијама Књажевца и Новог Пазара Учествују представници општина Књажевац, Нови Пазар и Чајетина, новинари и грађани
16.40 Нови Пазар – град који рађа шампионе, Сабахудин Топалбећиревић, Босна и Херцеговина, документарни, 50′ (сви спортови и друштво)
17.40 Промоција књиге Владимира Станковића: „100 незаборавних утакмица/година“ (фудбал)
19.00 Но 1-Драган Пантелић, Владимир Ристић, Србија, документарни, 50′ (фудбал)
19.55 Диего Марадона, Асиф Кападија, Велика Британија, документарни,122′ (фудбал)
22.00 Генерал Ђукић, Огњен Ракчевић и Милан Тодоровић, Србија, документарни, 55′ (олимпијски покрет)

НЕДЕЉА, 29. АВГУСТ 2021.
10.00 Дани дивова, Далибор Даничић и Душан Несторовић, Србија, документарни, 71′ (екстремни спорт)
11.15 Фахим, мали принц шаха, Пјер Франсоа Мартин-Лавал, Француска, играни, 107′ (шах)
13.10 Лука Будисављевић,шаховски велемајстор, Драган Станојевић Србија, документарни, 23’20“ (шах)
13.40 Цели живот у игри, Бранко Крстић, Немачка, документарни, 59′ (спортско новинарство) \
14.45 Досије: Атина 1971, Радован Максимовић и Александар Станковић, Србија, документарни, 45’ (фудбал)
15.35 Како постати краљица 1, Катарина Синђелић и Владимир Курћубић, Србија , документарни, 52’16“ (кошарка)
16.30 Рађа, Војан Коцеић, Хрватска ,документарни, 80′ (кошарка)
19.00 СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ 10. МФСФ Додела фестивалских награда најбољим филмским ствараоцима и признања за животно дело Ивану Гудељу и Дину Рађи Филмски програм Иванова игра, Томислав Жаја, Хрватска, документарни, 52′ (фудбал)
Дрим тим: 11 + 1, Лазар Ристовски, Србија, епизода игране серије, 45′ (фудбал)

Извор: www.zlatiborpress.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена