Соларни панели део нове енергетске политике

0 340

„Јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле Министарство рударства и енергетике ће објавити трећег септембра, а после тога ће локалне самоуправе наставити да спроводе даље кораке. Најважнија информација за грађане је да је процедура поједностављена и да је једино потребно да се обрате снабдевачу и у року од неколико дана ће бити прикључени на мрежу“, рекла је за РТС државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић.

Она је објаснила да ће поступак после објављивања јавног позива бити исти као у случају субвенционисања замене столарије.

„Да бисмо уопште причали о овој теми, било је потребно да Министарство рударства и енергетике на челу са потпредседницом Владе Зораном Михајловић донесе нов законски оквир, што је основа за нову енергетску политику. У процесу енергетске транзиције пратимо светске токове, а то значи да желимо чистији ваздух и додатни економски развој. Када говоримо о томе да грађани могу да постану купци-произвођачи, што је новост код нас, мало тога је потребно урадити. Данас Влада усваја уредбу о просумеру и почиње примена овог прописа, што је у ствари само један корак до соларних панела“, рекла је она.

Атанацковићева је подсетила да је раније било потребно испунити низ административних процедура и да је поступак трајао и дуже од шест месеци.

„Данас је све другачије. Нема контакта са државном администрацијом. Нису потребни идејно решење, локацијски услови, решење о грађевинској дозволи, одобрење о инсталацији, пробни рад. Ништа од тога данас није потребно. Једини корак који грађани треба да направе после куповине и уградње панела је да се обрате снабдевачу, са којим измене уговор, и након тога буду прикључени на мрежу. Од тада ће сви купци-произвођачи добити двосмерно бројило, што значи да сву произведену електричну енергију предају мрежи, а на крају месеца се види разлика, па ће ако су произвели више него што су потрошили ту количину пребацити за следећи месец“, објашњава Атанацковићева.

Она је рекла да је површина кровова у Србији око 600 квадратних километара и да бисмо, ако се искористи само десет одсто, могли да имамо око шест гигавата из соларних панела.

„Соларни панели имају двоструку корист за све нас. Економски су исплативи за седам до осам година, а радни век панела је 25 година. Рачуни за утрошену енергију ће бити знатно нижи. Други битан разлог је да коначно сви почнемо да водимо рачуна о здрављу животне средине и енергетској ефикасности, јер годишње бацимо производњу једне ТЕ кроз прозор“, истиче она.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена