ЗЛАТИБОР: Ниче еколошко насеље од 7 милиона евра

0 419

На атрактивној локацији у близини магистрале, на самом улазу у урбани део Златибора, али довољно издвојено од туристичке вреве, у току је изградња еколошког насеља „Јелена Анжујска“, чији је инвеститор компанија „Инобачка“ из Новог Сада.

JA1

Вредност инвестиције је 7 милиона евра, а будуће насеље са 60 станова и са свим неопходним садржајима, попут ресторана, супермаркета, трим-стаза и бициклистичких стаза, својим архитектонским решењем требало би да се уклопи у природни амбијент. Насеље је пројектовано тако да поседује три целине – „Луг“, која се налази у шумовитом делу, потом „Долина“, кроз коју протиче поток, а трећа је „Јоргован“, са двориштима у којима ће доминирати мирис те биљке.

JA2

Истакавши да је у процесу прикупљања потребних дозвола, локална самоуправа исказала изузетно добру сарадњу и професионализам, Данило Бабић, директор „Инобачке“, наводи да је та компанија „први пут у Србији наишла на такав пријем“, јер је, како је објаснио, „општинска управа била професионална и веома кооперативна“.

– Златибор је једна од најатрактивнијих туристичких дестинација на простору бивше Југославије, поседује сву неопходну комуналну инфраструктуру, а однос локалне самоуправе према инвеститорима је одличан. Све то је утицало да инвестирамо 7 милиона евра у овај пројекат. Због таквог односа општине Чајетина већ планирамо нове пројекте на Златибору, који ће бити још већи од насеља „Јелена Анжујска“ – рекао је Бабић.

JA3
Градилиште насеља „Јелена Анжујска“

Он је истакао да је са локалном самоуправом постигнут посебан договор, који подразумева да та компанија, због специфичности насеља, сама изгради комуналну инфраструктуру на тој парцели, попут пута до саме локације, водовода и канализације, а заузврат општина ће умањити накнаду за градско грађевинско земљиште.

– Такав вид „пребијања“ трошкова однедавно је предвиђен законом, али чајетинска општина такву одлуку има већ годинама. То довољно говори о способности челних људи општине да препознају проблеме и да на адекватан начин, кроз смањење бирократије и усвајање важних прописа, изађу у сусрет инвеститорима – истакао је директор „Инобачке“, поручивши да би такав однос према инвеститорима требало да следе и друге локалне самоуправе у Србији.

„Инобачка“ је породична компанија која је основана 1990. године и бави се станоградњом, трговином грађевинских материјала и производњом префабрикованих бетонских елемената.

Извор: Данас

Фотографије: www.jelenaanzujska.com

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена