Зграда Командно-образовног центра у Крчагову постаје део ковид система

0 703

Због попуњености капацитета за смештај пацијената оболелих од вируса Ковид-19 у Општој болници у Ужицу, Град Ужице је уз сагласност Владе Републике Србије, Министарства здравља, Републичког кризног штаба зграду Командно-образовног центра у Крчагову укључио у ковид систем, као испомоћ болници у којој расте број оболелих.

Фото: uzice.rs
Фото: uzice.rs

Према речима градоначелника Ужица Тихомира Петковића последњих дана уз знатно ангажовање руководства Здравственог центра, руководства града и епидемиолога из Завода за јавно здравље Ужице тражено је најбоље решење да се повећа болнички капацитет како би се обезбедило грађанима Ужица, али и грађанима Златиборског округа да могу добити неопходне услове лечења пре свега од овог вируса.

„Уз сагласност Владе, Министарства здравља, Републичког кризног штаба нашли смо најбоље решење за додатне капацитете када је у питању лечење грађана Ужица и Златиборског округа, а то је зграда Командно-наставног центра у Крчагову, коју смо реконструисали уз помоћ Министарства привреде. У овој згради се може обезбедити додатни простор за лечење грађана од ковида-19. Верујемо да ћемо уз додатне капацитете на локацији ове зграде обезбедити довољно простора за дане који следе, изазове који следе и да на најбољи начин сачувамо здравље Ужичана и грађана Златиборског округа.“

„Епидемиолошка ситуација на територији града Ужица, али и на територији целог Златиборског округа и даље је сложена и тешка. Са данашњим даном преко 900 људи је позитивно на корона вирус на територији Златиборског округа, у Ужицу је позитиван 381 грађанин. Поред Ужица, где има највише оболелих, тешка ситуација је и у Сјеници, Пожеги, Новој Вароши и Чајетини. Посебно забрињава чињеница да велики број резултата још увек није стигао и реално је за очекивати да ови бројеви буду знатно већи наредних дана. Посебно сложена ситуација и велики притисак је на нашу Општу болницу, Дом здравља и Завод за јавно здравље и на здравствене раднике у овим установама који уз велики напор и огроман рад успевају да ствари држе под контролом.

Да би помогли сами себи, да би сачували своје здравље и здравље наших најмилијих и да би обезбедили здравственим радницима да могу да издрже притиске под којима смо, морамо се и даље придржавати дисциплиновано свих мера како би смо зауставили овај негативан развој догађаја. Захваљујем се Ужичанима који су дисциплиновани и придржавају се свих забрана и мера које су донете од стране Владе Србије, Републичког кризног штаба, Штаба за ванредне ситуације града Ужица“ истакао је Петковић.

У току је опремање Командно- образовног центра у Крчагову са 150 постеља за пријем нових пацијената. Очекује се да до краја недеље овај објекат буде у функцији.

Директор Здравственог центра Милош Божовић истакао је да епидемилошка ситуација није нимало завидна на целом Златиборском округу.

„Јуче је у свих десет ковид амбуланти и на инфективном одељењу прегледано око 1200 пацијената са целог Златиборског округа. Имајући у виду да су скоро попуњени болнички капацитети, да смо добили један број кревета за ковид пацијенте у Чиготи, али су и они скоро попуњени, од Града смо добили простор Командно- образовног центра у Крчагову на коришћење, који може да прими око 150 пацијената.“

Директор Божовић апеловао је на грађане да се понашају у складу са препорукама стручног тима и да се придржавају предложених мера.

Извор: Сајт града Ужица

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена