Здраве породичне навике

1 792

У оквиру пројекта Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, а који се односи на суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, локална самоуправа у Бајиној Башти оквиру мера едукације из области популационе политике бави се значајем и одговорношћу породице као институције у друштву. Кроз овај пројекат вам представљамо серију чланака о мерама популационе политике које се спроводе у Републици Србији. Трећи чланак који вам доносимо говори o здравим породичним навикама.

Савремени начин живота нам, на жалост, не оставља много слободног времена и ми на то не можемо превише да утичемо осим да се трудимо да га максимално искористимо. Јако је важно обратити  пажњу на квалитет  односа и начин на који проводимо време. Одредити листу приоритета и обавезно пре реализације  активности усмерити себе истицањем намере са којом почињемо исту. На тај начин мотивисаћемо се,  да који год посао буде у питању, урадимо га најбоље што можемо јер смо свеснији тренутка у коме смо. Тако је и у родитељству.

Породица насловна

За почетак преиспитајте се шта је вама и вашој породици заиста важно, шта би свакако требало учинити, а шта може сачекати. Не фрустрирајте се васпитавајући децу начином на који не желите само зато што је то данас модерно и уместо потраге за савршенством, развијте здраве и реалне навике. Родитељи често превише траже од своје деце, почевши од изгледа па до успеха. Из најбоље намере, потребе да их заштите, јер им желе(по сопственој процени) лакши живот, често занемарују њихову индивидуалност и на терет стављају превелика очекивања. Детету јесу потребни изазови како би остварило своје потенцијале, али мудри родитељи  пред дете постављају изазове који су у складу са његовим могућностима. Темељи јаког идентитета, самопоуздања, толеранције и осталих моралних вредности постављају се у здравој породичној средини. Ништа толико не пуни енергијом као деца када им се посветите. Тада градите нешто што због брзине живота и мноштва обавеза имате прилику само у ретким тренуцима. Градите  личност вашег детета и заједничку будућност.

child-865116_960_720

Навешћемо неке од навика  које могу много да учине  за физичко и психичко здравље детета , а које све више нестају из свакодневног понашања у данашњем стресом, журбом и перфекционизмом оптерећеном друштву :

~немојте увек бити  у журби, прихватите лежернији приступ

~односите се према деци на исти начин на који се односите према себи (децу је тешко преварити, уколико говорите једно а радите друго… непрестано јурите за недостижним што ће  вас  учинити незадовољним и неуверљивим, а дете несигурним)

~ Схватите да је родитељство способност да за некога будете ту, онако за сваки случај, али увек ту.

~На себе преузимајте само оно што дете не може, а остатак нека одради само. Како осваја нове радње, тако му постепено препуштајте  све више тога да обавља самостално. Полако скидајте са себе обавезу и бригу о личним стварима.

~Покушајте да постанете родитељ психолог и преиспитујте дубља значења понашања вашег детета

~Уместо наређења трудите се да детету дајете обавештења и објашњења. То ће научити дете како да мисли, а не шта да мисли.

~ Увек будите свесни да слика породице која постоји док дете одраста оставља траг у сећању  и понашању  сваког појединца .Све спонтане али предвидиве ствари, попут путовања, излета, прослава, кућних биоскопа и све остале ситнице које су уствари живот, чине „нашу , породичну ствар“ и преносе се на потомке.

football-3828278_960_720

Учите дете да проналази задовољство у заједништву које породица нуди. Градите га и негујте. Оно се не подразумева и не постоји само од себе.

Марија Јовановић, дипломирани дефектолог-тифлолог

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Stanislava каже

    Odličan tekst. Jednostavno, treba svaki slobodan trenutak provesti sa porodicom. Sve ostalo je nebitno.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена