Загађење Дрине тема и у Скупштини Србије

0 1.289

Приликом недавне расправе о изменама и допунама Закона о заштити животне средине у Народној скупштини Републике Србије покренута је и дискусија о загађењу реке Дрине узроковане бројним депонијама у приобаљу, као и неконтролисаном експлоатацијом шљунка у једној од најлепших српских река.

Поред чувене кућице на Дрини је једно од места где се експлоатише шљунак из Дрине
Поред чувене кућице на Дрини је једно од места где се експлоатише шљунак Фото: Дрина Инфо

Народни посланик и председник Златиборског окружног одбора Српске радикалне странке Зоран Деспотовић покренуо је ову тему у контексту најновијих измена и допуна Закона о заштити животне средине.

Он је објaснио да је Дрина изложена великом загађењу услед бројних депонија поред саме реке и огромне количине смећа и да иако је узрок загађења људски немар ни држава не показује намеру да се овај проблем реши и да се депоније уклоне из приобалне зоне Дрине.

Деспотовић је нагласио да је потребно да Србија и наше министарство покрену иницијативу да заједно са Црном Гором, Републиком Српском и Босном и Херцеговином свеобухватно реше проблем загађења реке Дрине. Он је навео и претерану и неконтролисану експлоатацију шљунка као велики проблем реке Дрине који знатно утиче на рибљи фонд, али и на целокупну природу у окружењу. Загађење је дугогодишњи проблем који се не решава системски и који поред огромних еколошких проблема представља препреку за бржи развој туризма.

Министар екологије Горан Триван је изјавио да ће помоћи у решавању ових питања али да је доста тих проблема који се гомилају десетинама година и да поред недостатка новца некад није било ни довољно разумевања Министар је нагласио да су се наново договорили са колегама из Црне Горе и Републике Српске како би пронашли решење за проблем загађење наших река које долази узводно. Он је рекао да ће се разговарати о овој ситуацији и да очекује да је могуће пронаћи адекватно решење за овај проблем.

Дрина Инфо

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена