Xross Challenge на Тари: Дивља планинска лепотица угостила Хард Ендуро возаче из 10 европских земаља

0 444

Тара – Брзо, клизаво, напето и узбудљиво – тако бисмо укратко могли да опишемо први дан Xross Challenge трке на Тари. Најлепша, али и најсуровија планина у Србији још једном је пожелела добродошлицу Хард Ендуро возачима из 10 европских земаља, који су се на својим моторима ухватили у коштац са дивљом природом. Први дан највеће Хард Ендуро трке у Србији обележила је неизвесна борба Аустријанаца Филипа Бертла и Словенца Михе Шпиндлера, а у којој је тријумфовао Шпиндлер који је за непун минут био бржи од браниоца титуле. Све ово само наговештава да нас очекују још два узбудљива тркачка дана.

Фото: Predrag Vučković - Extreme Photographer
Фото: Predrag Vučković – Extreme Photographer

Први тест који су возачи морали да положе био је Пролог – где су возачи тестирали своју агилност и спретност на полигону са земљаним доскоком и препрекама од балвана. Те препреке су већ биле изазов, али је целу ствар додатно закомпликовало и то што је све било мокро и клизаво због кише, па су возачи често проклизавали и падали у блатњаве баре. У класи А на Пролгу су били најбољи Филип Бертл, Миха Шпинделр и Кевин Галас. Најспретнији међу возачима у класи Б био је Томас Жупан, а у класи Ц Вања Фабијанчић.

Након узбудљивог Пролога уследио је кратак предах, а онда је почела трка и тада су ствари тек постале занимљиве. Пред возачима је било 55 километара стазе и седам контролних тачака, што је требало да значи лаганију вожњу, међутим Тара је оправдала титулу сурове планинске лепотице. Екстремне узбрдице, изузетно клизаве низбрдице, камењари, набујали потоци, травнате површине под водом, гребени и шуме задали су главобољу чак и најискуснијим такмичарима. Жестока борба водила се између двојице фаворите, Бертла и Шпиндлера који су један другог пратили у стопу током целе трке, али је у финишу Шпиндлер ипак био бржи.

– Иако је Бертл кренуо први, престигао сам га врло брзо. Међутим имао сам пех, пао сам два пута и изгубио темпо због чега је Филип поново прешао у вођство. Све до циља смо пратили један другог, али сам у финишу ипак успео да га престигнем. Мени је трка одговарала зато што је брза – на гас, а то је оно што волим. Осим тога мотор ме је служио добро, амортизација је одлична – рекао је Шпиндлер након трке.

Актуелном шампиону Бертлу, Тара је поручила да одбрана титуле неће бити нимало лака.

– Неки делови стазе су супер брзи, али пред крај је било напето због набујалог потока. Травнати делови су под водом због чега ми је било тешко да нађем пут. Промашио сам трасу два пута, можда бих био и бржи, али задовољан сам. На Прологу сам био први, јесте да је био клизав, али ја волим такве Прологе јер се на њима одлично сналазим с обзиром да долазим из Триал дисциплине. Видећемо шта ме чека у наредна два дана – каже Бертл.

Фото: Predrag Vučković - Extreme Photographer
Фото: Predrag Vučković – Extreme Photographer

Немац Кевин Галас је први пут на Xross Challenge трци, али је у старту свима ставио до знања да је озбиљан претендент на шампионску титулу.

– Био је ово веома забаван први дан. Пролог је био супер, суперендуро кроз шуму такође, али ме је поток потпуно изненадио. Вода је толико снажна да сам замало остао без мотора. Осим тога, поток је веома стрм и каскадно се спушта због чега сам неколико пута могао да паднем преко волана. Врло је опасно, мораш баш добро да се фокусираш, али то је оно што једну Хард Ендуро трку чини занимљивијом– рекао нам је Галас не кријући задовољство.

Остаје да видимо шта нас чека у наредна два дана, али с обзиром да је мото највеће Хард Ендуро трке у Србији – Феар Ит, Фаце Ит – нема сумње да ће возачи тестирати своју издржљивост, али и издржљивост мотора до крајњих граница.

Резултате уживо можете пратити овде.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена