Улога и утицај породице на развој детета

0 1.501

У оквиру пројекта Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, а који се односи на суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, локална самоуправа у Бајиној Башти оквиру мера едукације из области популационе политике бави се значајем и одговорношћу породице као институције у друштву. Кроз овај пројекат вам представљамо серију чланака о мерама популационе политике које се спроводе у Републици Србији. Први  чланак који вам доносимо говори о улози и утицају породице на развој детета.

Породица насловна

Следећи путоказе које нам је оставио наш академик Владета Јеротић, а истичући још једном оно што је давно речено да је дете најнемоћније биће у природи указаћемо на зависност развоја деце од афективног живота родитеља и незаменљиву улогу породице на формирање здраве личности детета .

Услов за развој самосталне и зреле личности је у доживљеном и проживљеном осећању сигурности и признања у детињству. Породица је најважнија школа живота у којој дете стиче прва знања, вештине и навике. То је природно јер је она прва социјална средина у којој се дете развија. Детету нико не може пружити потпуну физичку, социјалну и емоционалну заштиту као складна породица. Топле емоционалне везе, хармонични односи, осећај заједништва, међусобно поштовање и разумевање представљају идеалан импулс за развијање осећаја сигурности и вере у себе. Блиски породични односи имају снажну улогу у лакшем превазилажењу многих тешкоћа у развоју детета. Темељи правилног развоја личности постављају се у оним породицама у којима се негује индивидуалност сваког члана уз узајмно поверење и потребу заједничког превазилажења животних проблема. Ментално и морално зрели родитељи, задовољавају физиолошке, здравствене, социјално-емоционалне, интелектуалне потребе своје деце. Модел њиховог понашања постаје предмет имитације, идентификације и увиђања по коме деца уче и сазревају. У нездравој породичној атмосфери и нестимулативном породичном окружењу расту деца која су раздражљива, напрасита, неусмерена, слабије заинтересована за учење, несигурна и асоцијална због неповерења у себе и друге.

Шта је то што чини неког добрим родитељом? Добри родитељи воле и прихватају своје дете онакво какво јесте, разумеју и подржавају га и када иде напред и када застане, добри родитељи нуде свом детету радост и срећу, траже разлоге његове љутње, труде се да пронађу узроке а не кажњавају поступке лошег понашања. Јако је важно напоменути да није лош родитељ онај који процени да сам не може да пронађе адекватан васпитни модел који одговара личности његовог детета и који тражи помоћ стручних лица. Предузимљивост и спонтаност су главне одлике чина родитељства.

girl-1641215_960_720

Знамење зрелог породичног васпитања и скрипт свих утицаја родитеља на заиста инфериорно биће детета заправо је веза садашњости и будућности. Елементи индивидуалности личности детета који су центар деловања породичних утицаја представљају прототип деловања у друштву, вршњака у вртићу, односа са друговима у школи, стварању пријатељстава у пубертету, бирању брачних партнера и васпитавању сопствене деце.

Марија Јовановић, дипломирани дефектолог-тифлолог

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена