У поноћ почиње Православна нова година

0 356

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ ће дочекати Нову годину. Ове цркве сутра, 14. јануара по грегоријанском, односно 1. јануара по јулијанском календару, обележавају два велика хришћанска празника – Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Православна Нова Година

У поноћ ће у православним храмовима бити служени молебани за успешну и благословену Нову годину.

Јулијански календар је увео римски император Јулије Цезар 45. године пре нове ере и он се користио  у целој Европи до XVI века, када је почео постепени прелазак поједних држава на грегоријански календар.

На Првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила јулијански календар као званичан. Творац календара је грчки астроном Сосиген, на иницијативу Јулија Цезара, по којем календар и носи име.

Грегоријански календар је код нас уведен 10. јануара 1919. године у Краљевини Срба Хрвата и Словенаца али само за световну употребу (административну и државну).

Треба подсетити и на стари српски календар у којем Нова година почиње почетком априла и који броји време од библијског великог потопа. Реч је о једном од најстаријих календара познатих у људској историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“. Овај календар је био у званичној употреби код Срба све до 19. века. До тада, сви документи, надгробни споменици, повеље, данашњи споменици културе, записи и слично временски су одређивани према њему.

Најупечатљивији доказ је натпис на кули на Смедеревској тврђави док се датуми датирани по старом српском календару могу наћи на бројним документима из средњег века а тако је датиран и најважнији српски средњовековни правни акт – Душанов Законик. На кули на Смедеревској тврђави пише да је сазидана 6938. године. Записи оновремених историчара наводе да се Косовска битка одиграла 6897. године. По том календару,у априлу ове године, наступиће 7529 година.

У Републици Срспкој сутра је нерадни дан за све републичке органе и организације, јединице локалне самоуправе и јавна предузећа.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена