U petak redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi

1 685

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u petak, 22. marta u prostorijama Sportske hale u Bajinoj Bašti. Akcija će trajati od 9 do 15 časova.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi naslovna

Podsećamo da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti između 18 i 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka 3 meseca, a žene svaka 4 meseca. Krv ne treba da daju ljudi koji trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu.

Svaki davalac krvi svaki put prilikom davanja krvi testira se na krvno-grupnu pripadnost u sistemima AV0 i Rhesus, kao i na markere hematogenih transmisivnih bolesti: virus hepatitisa tipa B i C, virus humane imunodeficijencije (HIV) i sifilis.

Ceo postupak od dolaska davaoca do napuštanja službe za davanje krvi traje oko 30 minuta, a sastoji se od: popunjavanja upitnika za davaoca, registracije, određivanja nivoa hemoglobina, lekarskog pregleda, davanja krvi iz vene u pregibu lakta i posluženja zahvalnim obrokom.

Preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala dovoljno, da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti – najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

Detaljnije informacije o dobrovoljnom davanju krvi možete pogledati ovde.

Dobrovoljno davanje krvi

DAVANJE KRVI JE KORISNO

Davanje krvi je korisno sem za bolesnike, koji primaju transfuziju krvi i za davaoce krvi jer daje osećaj zadovoljstva da je spasen ili poboljšali kvalitet života najmanje jednoj osobi, a najčešće bar 3 i više, jer se iz date jedinice krvi pripreme (odvoje) i eritrociti, plazma i trombociti koji se kao takvi mogu primeniti onima kojima su potrebni.

Lekarskim pregledom se proverava zdravlje kao i orijentaciona krvna slika.

Kostna srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije.

Poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2-3 puta godišnje kao i kod žena u menopauzi.

Drina Info

1 komentar
  1. […] Akcija će trajati od 9 do 15 časova. Davaoci krvi moraju biti zdravi i imati od 18 do 65 godina, podseća Drina info. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena