У петак редовна акција добровољног давања крви

2 716

Акција добровољног давања крви организује се у петак, 21. јуна у просторијама Спортске хале у Бајиној Башти. Акција ће трајати од 9 до 15 часова. Акције добровољног давања крви у Бајиној Башти се редовно организују на свака три месеца а одзив Бајинобаштана је по правилу увек велики.

Dobrovoljno davanje krvi

 

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака 3 месеца, а жене свака 4 месеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Уколико желите да дате крв, а нисте сигурни да ли испуњавате услове за то, проверите на листи Института за трансфузију крви Србије који су све разлози за трајно или привремено одбијање давалаца , односно када сигурно можете да дате крв. Овде можете видети и детаљне информације о процедури давања крви као и погледати одговоре на најчешће постављања питања у вези са давалаштвом крви.

Давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис. Сам процес уобичајеног давања крви у просеку траје 8 – 10 минута.

Дрина Инфо

2 коментара
  1. Knjigovodstvena agencija каже

    Dobro je da se organizuje što više ovakvih akcija.

  2. Mladen каже

    попут чињенице, предузета је ова врста иницијативе.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена