Свечана седница поводом Дана општине Бајина Башта

0 427

Свечаном седницом Скупштине општине Бајина Башта са почетком у 11 часова, културно уметничким програмом и доделом признања заслужним појединцима и фирмама данас ће се обележити Дан општине Бајина Башта. Тим поводом у Општини Бајина Башта у петак је био организован пријем за најбоље ученике и њихове професоре уз доделу пригодних награда.

 

Дан општине Бајина Башта се обележава у сећање на 12. јул 1858. године (по старом календару) када је Карађорђев син и тадашњи владајући српски кнез Александар Карађорђевић издао решење о оснивању варошице. На тај дан формално je основана Бајина Башта као модерно градско насеље а дотадашње среско седиште премештено из Рогачице у Бајину Башту. Од тада па све до данас, на десној обали Дрине, у подножју планине Таре, смештен је центар општине.

Кнез Александар Карађорђевић

Простор Бајина Башта је насељен непрекидно последњих 7000 година. Најстарије досада познато насеље потиче из периода Старчевачке културе раног неолита. Насеље је у науци познато као Кременило и налази се у данашњој Вишесави удаљено 2.5 км од самога центра Бајине Баште.

Указ кнеза Александра о оснивању Бајине Баште

Многе велике културе су на овим просторима оставиле трагове неолита, римске жртвенике и некрополе. Немањићки манастир Рача из XIII века где је функционисала чувена преписивачка школа, средњевековни замак Солотник, црква брвнара у Дубу из 1792. и средњевековни надгробни споменици стећци који се налазе на UNESCO листи су само део српске културне баштине која се налази у овом крају.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена