Стотине Наталијиних рамонди за стогодишњицу победе

1 686

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник Србији који се обележава 11. новембра.  Званични назив  празника је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“.  На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписали примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница била је и Краљевина Србија, која је и поред окупације и огромног страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Дан примирја

Датум 11. новембар обележава се у свим земљама које су потписале споразум, а пошто ове године 11. новембар пада у недељу, дан нерадног празновања биће у понедељак 12. новембра.

Овај дан победе и дан сећања се у Србији симболично обележава ношењем стилизоване значке „Наталијина Рамонде“ на реверу у седмици пред празник и на сам дан празника. Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније. У питању је биљка која која расте у Србији, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије Наталијина рамонда може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Наталијина-рамонда-албанска-споменица - Дан победе

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату Туристички инфо центар у Бајиној Башти традиционално припрема пригодан програм. За све посетиоце Туристичког информативног центра и сувенирнице у недељу, 11. новембра, припремљени су поклони а у објекту ће бити приказивани документарни филмови са темама из Првог светског рата.

45371608_255382605326830_8612779213809778688_n

– У склопу обележавања стогодишњице од победе у Првом светском рату, а у жељи да што више суграђана и посетилаца Бајине Баште подсетимо на огромна страдања и жртве наших предака у борби за слободу и ове године организујемо акцију бесплатне поделе значки Наталијина рамонда. У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедили смо беџеве који се од 01. новембра па до самог празника деле свим посетиоцима Туристичког информативног центра у Бајиној Башти. Уз поделу значки објашњава се симболика Наталијине рамонде али и значај празника који се обележава 11. новембра. – каже Синиша Спасојевић, менаџер ТИЦ Бајина Башта.

IMG-025030e5eb279a8196a0e4dbd2de0953-V

Први пут смо овакву акцију организовали 2016. године. Показало се да постоји врло мало места у Србије где је могуће набавити ове значке јер смо путем телефона и друштвених мрежа имали доста упита из целе Србије и региона за набавку беџева Наталијина рамонда. Имајући у виду да ове године обележавамо стогодишњицу од завршетка Првог светског рата упутили смо Министарству за рад допис за набавку знатно веће количине ових симбола победе и сећања. Из Министарства су нам изашли у сусрет тако да ћемо ове седмице поделити више стотина амблема Наталијина Рамонда свим посетиоцима који до недеље буду дошли у Туристички инфо центар Бајина Башта – објашњава Спасојевић.

Natalijina Ramonda Bajina Basta

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату и 100 година од његовог завршетка, Завичајно удружење „Стрмово“  из Бачеваца, организује, 11. 11. у 11 часова 2018. године, полагање венаца на споменик Стрмовцима погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године. Споменик се налази у центру овог најсевернијег бајинобаштанског села и представља једно од ретких обележја јунацима из Првог светског рата на територији општине Бајина Башта. Поред више иницијатива градић у Подрињу који је доживео велика страдања у Првом светском рату и поднео огромне људске жртве још увек нема централно спомен обележје којим би се достојно одужио јунацима који су пре једног века гинули за слободу.

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Драгољуб каже

    Волео бих да набавим ову „значку“, Наталијина Рамонда. Где могу да је набавим у Београду? Најлепше Вам се захваљујем за информацију! Хвала.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена