Стара школа у Лукама дата на коришћење МЗ Заовине

0 863

На последњој седници Скупштине општине Бајина Башта, одржаној 26.03.2021. године, донета је Одлука о давању непокретности на коришћење Месној заједници Заовине, на основу чега ће се МЗ Заовине у јавним књигама уписати као корисник непокретности. Реч је о објекту старе школе на Лукама. Месна заједница Заовине је општини Бајина Башта, као носиоцу права јавне својине на објекту, поднела предлог да се ова МЗ одреди за корисника, наводећи да би један део овог објекта био коришћен од стране мештана Заовине за одржавање разних састанака, док би други део објекта био коришћен за одржавање културних манифестација, као завичајни клуб и за одржавање других активности везаних за туристичку промоцију овог краја.

Тренутно стање школе у Лукама Фото: Дрина Инфо

– Наш план је да се запуштен и неискоришћен простор школе уреди у простор заједнице у коме ће се одвијати различите активности од значаја за живот људи у селу – састанци, радионице, презентације, изложбе, пројекције, представе и културни догађаји.  – каже за Дрина Инфо Милош Јелисавчић, члан Савета МЗ Заовине.

Идејно решење будућег изгледа школе

– Идеја је да се један део школе искористи за формирање својеврсног музеја, односно да се оспособи простор у коме би били изложени експонати значајни за историју села и људе који живе у Заовинама али и за експонате који ће настати као резултат ликовних и вајарских колонија, фотографије и слично. Поред значаја за очување завичајне историје жеља нам је да овај простор буде и тачка где ће туристи моћи да се детаљније упознају са прошлошћу Заовина и  бројним садржајима које нуди овај део Таре – објашњава Јелисавчић.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена