Стаматовић: Чајетина 2020. почиње изградњу још једне гондоле, од Рибничког језера до Чиготе!

0 985

Осим изградње најдуже (9 км!) панорамске гондоле на свету, златиборске “Голд гондоле“ која ће бити завршена до краја године, општина Чајетина намерава да реализује још један велики инфраструктурни пројекат на Златибору и сагради и другу трасу гондоле која би повезивала Рибничко језеро и врх Чиготе, све са циљем да се растерети Торник, а један крак гондоле, од међустанице у Рибници, преусмери до Чиготе, како би и тај део Златибора развио све своје туристичке потенцијале и привукао рекреативце, љубитеље природе и адреналинских спортова, током целе године – најавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Рибничко језеро Фото: Општина Чајетина
Рибничко језеро Фото: Општина Чајетина

– Гондола од Рибнице до врха Чиготе биће дуга око 4,5 километара. За сада, постоји неколико опција трасе, јер Чигота има три врха, мали, средњи и највиши врх, а због саме технологије израде гондолe, стручњаци који раде на томе предложиће која је варијанта најбоља за нас. Следеће године почећемо са реализацијом изградње и те гондоле и очекујемо да ћемо, у наредне две године, завршити овај пројекат по фазама и тако комплекс Чиготе ставити у функцију, чиме ћемо заокружити туристичку понуду на нивоу целог Златибора – изјавио је Стаматовић.

Чигота Фото: Општина Чајетина
Чигота Фото: Општина Чајетина

Први човек златиборске самоуправе је казао да је већ у току израда идејног решења за гондолу од Рибнице ка врху Чиготе и да је план да се, у 2020, заврши израда мастер плана за развој читавог подручја око Чиготе за спортско-рекреативне сврхе, а све у оквиру еколошких стандарда и уз најсавременију технологију. Он је нагласио да ће нова гондола допринети растерећењу не само Торника, већ и подручја око Рибничког језера, будући да ће на том делу настати “Златни град“, са спортско-рекреативним садржајима и концептом развоја туризма високе категорије.

– Када је реч о финансирању гондоле Рибница – Чигота, ми ћемо планирати средства у буџету Општине за 2020. годину за почетне радове, а надамо се да ћемо успети да добијемо новац и од Владе Републике Србије – рекао је Стаматовић, истичући да је реч је о општем интересу јер Златибор стаје у ред светских туристичких центара и да је уверен да општина Чајетина више неће имати административних проблема, као што их је било током реализације пројекта “Голд гондола“.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена