СОЛОТУША: „Живоносни источник – свима нама извор живота“

0 503

Приликом претходне посете намесништву рачанском, Епископ жички господин Јустин изразио је жељу да што је могуће пре одслужи Литургију у цркви у Солотуши која је посвећена Живоносном Источнику. У атмосфери радости због посете Епископа и једноставне народне побожности, владика жички Јустин je 3. августа 2015. г. одслужио Свету архијерејску Литургију уз саслуживање свештеника намесништва рачанског – намесника протојереја Горана Милинковића и јереја Владимира Малешевића, као и уважених гостију из ужиког намесништва – ужичког намесника протојереја-ставрофора Милоша Босића и протојереја-ставрофора Милића Драговића.

На беседи за време Литургије, владика се вернима обратио топлим и поучним очинским речима. Говорећи о назначењу човека и о томе да је сврха стварања радост живота у заједници са Богом, владика Јустин је позвао све присутне да издрже све невоље овог света, поредећи их са Христовим мукама, указавши да је после Христовог страдања дошло Васкрсење, те да ће и тако након мука овог живота доћи радост заједничке трпезе са Господом и са свим светима. Како смо већ и научили и навикли се владика је наставио и продубио своју беседу и приликом дељења нафоре. Владика је овде још једном исказао радост због доласка на ово молитвено место које га је посебно привукло, а затим је подробно говорио о значају заједнице, али не било какве, већ заједнице са Христом, у Цркви и о Светој Литургији као месту стварања заједнице. Стога је посебно истакао значај што чешћег причешћивања, позивајући вернике да се припремају за причешће постом и молитвом, али и читавим својим животом.

Солотуша5

Након одслужене Свете архијерејске Литургије, у част владикине посете припремљен је кратак културни програм у ком је између осталих учествовало и Кутурно уметничко друштво „Миленко Топаловић“ из Бајине Баште, након чега је постављена трпеза и послужење за Епископа, свештенике и верни народ.

Извор: Српска Православна Епархија Жичка

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена