SKY RACE NA ŠAR-PLANINI: Predrag Dragičević osvojio 3. mesto

0 366

11. avgusta je na Šar-planini održana SKY RACE, ekstremna trka koja je ujedno i četvrto kolo Skyrunning lige. Takmičari su trčali ukupno 34 km uz 2850 m uspona i 2000 m spusta. Na trci je učestvovalo ukupno 97 takmičara, od čega su 35 bile dame. Start trke bio je u Štrpcu u 07 časova dok je cilj bio u ski centru Brezovica, a prema pravilniku limit za završetak je bio 9 časova.

Na slici: Detalj sa trke, Izvor: Skyrunning Serbia
Na slici: Detalj sa trke, Izvor: Skyrunning Serbia

Veoma zapažen rezultat na ovoj trci ostvario je takmičar iz Bajine Bašte, Predrag Dragićević, koji je u izuzetno teškim uslovima osvojio treće mesto.

– Ovo  je sigurno jedna od najekstremnijih trka kod nas, jako zahtevan i težak teren. Najteži deo je popeti se na Ljuboten 2499 mnv kao i na Piribreg 2524 mnv. Na ovoj planini sneg može i u avgustu da pada, sada je bilo lepo vreme ali je  na pojedinim mestima i dalje bilo neotopljenog snega. O težini staze možda  najbolje govori činjenica da trku nisu završili 22 muškarca i 18 dama. – kaže za naš portal Predrag Dragičević.

Skyrunner® (Nebeskitrkač) ( zaštićena robna marka) je termin koji definiše osobu koja učestvuje na trkačkim takmičenjima koja se održavaju na nadmorskim visinama preko 2.000 metara. Skajraningom  kao sportskom disciplinom danas upravlja Međunarodna  Skajraning Federacija (International Skyrunning Feederation). Glavni ciljevi Međunarodne Skajraning Federacije su upravljanje, promocija i razvoj Skajraninga i drugih sličnih sportskih aktivnosti na svetskom nivou. Skajraning kao sportska disciplina danas broji više od 200 trka širom sveta sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje. Među ovim zemljama od nedavno se nalazi i Srbija.

Poznato je da se prva planinska trka održala 1903. god. ( „Ben Nevis” ).Ideja da se od  “trčanja uz i niz planinu”  stvori sportska disciplina potekla je od italijanskog planinara Marina Đakometija, koji je sa grupicom svojih prijatelja penjača postavljao rekorde i pravio trke na Monblanu i Monterosi u italijanskim Alpima ranih 90-ih godina. Određene pozicije na svim trkama nose određen broj bodova za Ultra trail na Mon Blanu.

Na slici: Pobednici trke, Izvor: Skyrunning Serbia
Na slici: Pobednici trke, Izvor: Skyrunning Serbia

– Postoji još pojedinačnih organizacija kako u zemljama u okruženju tako i kod nas. Trail trka kod nas je sve više. Treking liga Srbije je izuzetno posećena i sadrži oko 5 trka godišnje. U takmičarskom delu sam tek od ove godine, učestvovao sam i na ultra trci od  57 km na Staroj planini gde sam osvojio 14. mesto.  Trčanjem po planinama sam počeo da se bavim iz čiste ljubavi prema prirodi i prema kondicionim sportovima. Kad god imam priliku da dođem u zavičaj, treniram na Tari. Pored toga trudim se da učestvujem u aktivnostima PK Tara kome sam zahvalan za druženje sa pozitivnim ljudima uz osvajanje najlepših vrhova i vidikovaca Tare. Nastojaću da u budućnosti nastupam za PK Tara i promovišem naš kraj koliko budem u mogućnosti.  Poručio bih svima da se odricanjem od savremenih navika, trudom za poštovanje prirodne sredine koja radi za naše zdravlje, i redovnim boravkom u prirodi, uvrste u nasmejane avanturiste. Ako nasmejani trenuci život znače, spajanje ova tri segmenta su zasigurno recept za sreću. – završava Dragičević.

 Drina info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena