Рак грлића материце сваког дана убије две жене у Србији

0 381

Међународни дан борбе против Хуманог Папилома Вируса (ХПВ), који је један од главних узрочника рака грлића материце, обележава се данас.

rak1-1

Србија је међу водећим земљама у Европи по броју оболелих и умрлих од тог карцинома – годишње оболи око 1.500, а умре око 600 жена, што је нашу земљу сврстало на неславно треће место, одмах после Молдавије и Литваније.

Говорећи језиком бројки, практично сваки дан се рак грлића материце дијагностикује код пет жена, а на жалост две изгубе битку са том опаком болешћу.

Лекари подсећају да постоје два облика превенције те болести, један је вакцинација деце школског узраста, а други је редовни гинеколошки прегледи.

Имунизација је препозната у нашем здравственом систему као ефикасна заштита од ХПВ-а, и вакцина је уврштена у Правилник о имунизацији становништва, као препоручена вакцина од априла месеца ове године.

Имунолог др Срђа Јанковић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже да је вакцина делотворна у спречавању преканцерозних промена и самим тим може да спречи настанак рака грлића материце.

„Рак грлића материце настаје споро и ефекат на смањење учесталости тог обољења настаје током више година и деценија након увођења вакцине, али тамо где је вакцина уведена већ је драстично смањено оболевање“, каже Јанковић за Танјуг.

Многе земље које су увеле вакцинацију против ХПВ имају тренд смањења оболевања и умирања од карцинома грлића материце, а најбоља искуства има Аустралија, која је прогласила да ће до 2030. године, захваљујуци свеобухватној имунизацији девојчица и дечака, искоренити рак грлића материце који је узрокован одређеним типовима ХПВ-а.

Јанковић појашњава да ХПВ, осим рака грлића материце, доводи и до појаве карцинома других репродуктивних органа како код жена тако и код мушкараца, али и до малигних промена у усној дупљи.

„Препорука је да се вакцинишу и дечаци и девојчице против Хуманог папилома вируса, јер изазива неке облике рака који нападају и мушкарце. Осим тога, на тај начин желимо да спречимо да се вирус преноси са особе на особу, а то ме можемо ако вакцинишемо само женски део популације“, појаснио је он.

ХПВ има много типова, али су најопаснији типови 16 и 18., те вакцине које су регистроване у Србији садрже карактиристичне молекуле (антигене) тих типова вируса.

Наш саговорник истиче да вакцина није замена за све већ постојеће мере превенције, да су и даље веома важни редовни гинеколошки прегледи – Папаниколау, колпоскопија, те да рано откривање преканцерозних промена омогућава да се оне лече (и излече) пре него што постану рак.

Пре шест месеци на предлог удружења „Родитељи“, основана је „Национална Иницијатива СТОП раку грлића материце“ коју чине представници три министарства – здравља, образовања, демографије и популационе политике, представници Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, водећи гинеколози и имунолози, представници удружења пацијената.

Циљ Иницијативе је да се едукује становништво о значају имунизације и превентивних прегледа како би се смањила стопа смртности од рака грлића материце.

Недавно су спровели истраживање о едукованости становништва о ХПВ-у и вакцини која штити од рака изазваног тим вирусом.

У анкети је учествовало више од хиљаду испитаника, а показало се да постоји висок степен информисаности о ХПВ инфекцијама и начину преношења вируса, али да упркос томе не постоји адекватна превенција.

Гинеколог Мима Фазлагић каже да највећи број испитаника није чуо за могућност имунизације и да има предрасуда према њој, али да би веровали држави и лекарима уколико вакцинацију препоруче.

„Истраживање је показало, иако људи знају шта је ХПВ, како се преноси и шта изазива, да је лоша превенција и да само девет одсто користи презерватив у сексуалним односима“, рекла је Фазлагић за Танјуг.

Додаје да данас све више младих жена, око 30 година, код који се дијагностикују прве промене, почетне стадијуме карцинома грлића материце, али да се они успешно лече мањим хируршким интервенцијама.

Сматра се да је свака сексуално активна особа бар једном у животу дошла у контакт са ХПВ-ом, да инфекција изазвана овим врстама вируса обично спонтано прође, јер одбрамбене снаге организма успешно спрече даљи развој болести. Међутим, проблем настаје код око трећине инфицираних где имуни систем није успео да се одбрани од инфекције.

Суштина је да би деца требало да буду вакцинисана пре ступања у сексуалне односе.

Представница Удружења „Родитељ“ Гордана Племић каже да то удружење води кампању о подизању свести код људи о важности превентивних прегледа, али и значају вакцинације против ХПВ-а.

Она каже да се последњих неколико година, пољуљало поверење генерално у вакцинацију, али да они покушавају да објасне родитељима да интернет није право место за едукацију о томе и да треба веровати лекарима и систему уопште.

„Важно да струка буде у првом плану када је реч о вакцинацији, да вратимо поверење у институције, а не да слушамо људе који пропагирају нешто друго“, закључила је она.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена