Представљене препоруке за одрживу будућност слива реке Дрине на UNECE радионици

0 290

Kако Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија, државе у сливу реке Дрине, могу да привуку више инвестиција у интегрисане инвестиционе пројекте (нексус пројекте) и да подрже одрживи развој водних и енергетских ресурса реке Дрине? Kако ове државе да приближе ставове да би боље искористиле потенцијале прекограничне и међусекторске сарадње? Ово су питања којима се бавила радионица коју је ове недеље у Београду организовала Економска Kомисија Уједињиних нација за Европу (UNECE) уз подршку Министарства животне средине, копна и мора Републике Италије.

Welcome remarks_UNECE workshop Belgrade, October 29,2019

UNECE радионица обезбедила је представницима власти из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, надлежним за управљање различитим природним ресурсима и заштитом животне средине, као и представницима електропривреда, организација цивилног друштва и финансијских институција, платформу за дијалог о томе како унапредити прекограничну сарадњу међу различитим секторима, како унапредити мониторинг и знање о факторима који утичу на квалитет воде и ерозију, и како остварити бољу регулацију протока, укључујући и еколошки прихватљив проток, као и дијалог који за циљ има промоцију инвестиција у одрживе и обновљиве изворе енергије.

Дискусија се водила око два главна питања која су одлучујућа за будући нексус вода-енергетика-животна средина у сливу реке Дрине:

– Kако у сливу Дрине боље избалансирати развој (производњу електричне енергије, управљање земљиштем и коришћење воде) и одрживост, односно утицај развоја на животну средину? и

– Шта је неопходно да би се реализовале инвестиције од којих корист имају различити сектори и које се, као такве, могу сматрати “нексус инвестицијама”?

Panel_UNECE workshop Belgrade, October 29, 2019

Представници три државе из слива реке Дрине разговорали су и о препорукама које су настале у оквиру наставка UNECE Нексус пројекта за међусекторску процену слива реке Дрине, који има за циљ да допринесе одрживој будућности реке Дрине, привреда ове три државе, као и људи који живе поред Дрине.

Међу главним препорукама пројекта су оне које се односе на унапређење размене информација да би се постигло одрживо управљање Дрином. Пројекат се реализовао током 2018. и 2019. године у оквиру Kонвенције о водама, и подвлачи потребу за унапређењем мониторинга квалитета вода, укључујући и хидробиолошке и хидроморфолошке квалитативне елементе, а такође, захтева и бољу хармонизацију рада институција у чијој надлежности је управљање водама. Те информације омогућиће ефикасније дефинисање мера за борбу против загађења и ограничити утицај будућег развоја на животну средину.

У односу на сектор енергетике, пројекат је настојао да издефинише и успостави оптималнију регулацију протока, узимајући у обзир не само производњу електричне енергије из хидроенергије, већ и утицај на животну средину и на друге видове коришћења воде. На реку Дрину стално утичу ерозија и седиментација, па су без сагледавања читавог слива код управљања реком Дрином угрожене ефикасност инвестиција у одбрану од поплава и производња електричне енергије.

Пројекат је дао препоруке појединачним земљама из слива како да развијају капацитете из обновљивих извора енергије, посебно енергије ветра и соларне енергије, а на основу раније одржаних дијалога већег броја заинтересованих страна. Те препоруке указују да се у недовољно искоришћеној међусекторској сарадњи налазе бројне могућности, попут коришћења отпадних вода као ресурса.
Иван Kарић, државни секретар у Министарству заштите животне средине Републике Србије упутио је добродошлицу учесницима и рекао: “Дрина спада међу наше најлепше реке и можемо се сматрати привилегованим што живимо поред оваквих природних лепота. Најбољи начин да овај наш заједнички простор сачувамо за садашњост и одрживу будућност је да континуирано унапређујемо заједничку сарадњу јер осим лепоте, делимо и заједничку одговорност”.

Салваторе д’Анђело из италијанског Министарства животне средине, копна и мора, које подржава Нексус пројекат за међусекторску процену слива реке Дрине од самог почетка овог пројекта пре четири године, рекао је: “Интегрисани приступ у управљању реком Дрином обезбедиће регионалну сигурност, стабилност и одрживи развој и Италија подржава механизме, попут Kонвенције о водама, који омогућавају да се ово и оствари.”

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб и директор Kанцеларије извршног секретара Kомисије Уједињених нација за Европу, Kире Илиоски, пожелели су добродошлицу учесницима, указујући на улогу пројекта као “акцелератора” који решава прекограничне проблеме у сливу реке Дрине, промовише инвестиције и подстиче интегрисани приступ у складу са Агендом за одрживи развој до 2030. Илиоски је изјавио: “Kроз регионалну и прекограничну сарадњу, као и међусекторску сарадњу, много више се може урадити, а јасно је да се нека размимоилажења која постоје између развоја и животне средине могу савладати на обострану корист”.

За више информација о радионици посетите страницу на вебсајту организације (http://www.unece.org/index.php?id=52576) , где се налазе презентације са догађаја и веома корисна публикација која објашњава концепт нексус развоја у сливу реке Дрине. Такође, можете контактирати и:

Annukka Lipponen
Сектор за животну средину
Економска комисија Уједињених нација за Европу
Имејл: annukka.lipponen@un.org

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена