„Портрети српских краљева и краљица“ у Бајиној Башти

0 1.163

У галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти вечерас (18. август) у 20 часова отвара се изложба „Портрети српских краљева и краљица“ аутора Андрије Дрежњака.

На изложби ће бити изложени портретрети рађени у уљаној техници на лесониту. Представљени су Немањићи, Хребељановићи,Kотроманићи, Мрњавчевићи…

Фото: Промо

Сликар Мића Веселиновић Тарски за ову изложбу је записао „да нас Андрија Дрежњак портретима краљева и краљица, уводи у зачарани круг средњег века, и подсећа, на углавном заборављене велможе из наше историје.

Портрети су изражајни, чини нам се да су баш тако изгледали… Све је рађено педантно, студиозно, технички дотерано. Пажњу привлачи и одевање краљева и краљица, тако да нас је уметник, детаљима убедио да се на српским дворовима носила одећа, круне, оружје, накит, украси и друго, баш тако како је приказано…

Портрети краљева и краљица српских, из средњег века, које осликава Андрија Дрежњак, су нешто што се ретко који сликар усудио да ради, поготово што су први пут представљене и краљице. Ови радови су значајни и по томе да нас подсете на историју коју често заборављамо. Значајан и за неке уџбенике, илустрације, стрипове у крајњој линији и за компјутерске анимације…“, записао је Веселиновић.

Андрија Дрежњак рођен је у Kрушевцу 1985. године. Пореклом је Херцеговац. Живео је у Трстенику пре него што се преселио у Ниш због студија на Правном Факултету. Почео је активније да се бави сликањем пре око четири године. Тренутно живи у Врању.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена