Општина Чајетина добила дозволу за изградњу почетне станице у центру Златибора

0 1.075

Општина Чајетина 28. фебрара добила је дозволу за наставак радова на изградњи најдуже панорамске гондоле на свету – Голд гондоле Златибор! У току је поступак пријаве радова који ће кренути како је најављивано, чим временски услови то дозволе. Проблеми по питању имовине у државној својини, који су раније блокирали издавање дозволе за гондолу, поступно се решавају уз велике напоре надлежних служби општине Чајетина.

Последња станица, за коју је, занимљиво, прво издата дозвола, на девет километара дугој ваздушној траси ове кабинске жичаре – гондоле која ће спојити центар Златибора са врхом Торника, завршена је пред Нову годину.

,,Реализација овог пројекта отпочела је пре 10 година, а од почетка је постојао проблем имовинско-правне природе и то са парцелама у својини државе због нерешавања статуса тог земљишта.

Извор: Општина Чајетина Фото: Није наведено у извору
Извор: Општина Чајетина Фото: Није наведено у извору

Део радова на изградњи Голд гондоле Златибор започет је у фебруару и мају прошле године на две народне мобе којима се одазвало више хиљада грађана Златиборског округа и туриста. Општина Чајетина иницирала је мобе под слоганом “Народ гради гондолу” у знак протеста против спорости државних органа у издавању неопходних дозвола за градњу.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је у јулу 2017. године грађевинску дозволу oпштини Чајетина за прву фазу изградње жичаре, на завршној станици на врху Торника, чиме су се стекли услови за званичан почетак радова.Сви радови су затим изведени у складу са планираном динамиком, након чега се очекивала дозвола за другу фазу изградње. У међувремену отпочет је поступак прикључивања Голд гондоле на дистрибутивни систем електричне енергије полагањем десетокиловолтног електроенергетског кабла. Ови радови биће настављени чим крене грађевинска сезона. Очекујем да ће наставак градње гондоле бити веома брз и да ћемо се у складу са планом возити гондолом на Златибору до краја ове године.’’

Директорка ЈП Голд гондола Златибор Бојана Божанић, уверена да ће најдужа панорамска жичара, чија је градња започела, донети велику корист златиборском туризму и трасирати пут ка светском центру, изјавила је да ће самом изградњом гондоле бити направљен један велики искорак у туристичкој понуди Златибора, чиме ће он бити позициониран на европској и светској мапи туристичких центара.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена